Antena 3 CNN Actualitate Educație Universitățile din România și SUA vor colabora prin programele Erasmus și Fulbright Research Grant. Pricopie: „Sunt încrezător"

Universitățile din România și SUA vor colabora prin programele Erasmus și Fulbright Research Grant. Pricopie: „Sunt încrezător"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:42 08 Noi 2024 Modificat la 19:42 08 Noi 2024

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a anunţat, vineri, că a avut o întâlnire cu Ted Mitchell, președintele American Council on Education, pentru a discuta oportunități de colaborare între universitățile din România și SUA, extinderea mobilităților Erasmus și noi instrumente de cooperare bilaterală, precum Fulbright Research Grant.

„Am avut o întâlnire excelentă cu dl. Ted Mitchell, președintele American Council on Education (ACE), principalul organism de coordonare al colegiilor și universităților din #SUA, cu care am discutat despre oportunitățile de colaborare cu universitățile din România, despre extinderea mobilităților #Erasmus și despre noi instrumente pentru cooperarea bilaterală, precum Fulbright Research Grant.

Sunt încrezător în legătură cu perspectivele pe care aceste inițiative le aduc pentru studenții și comunitățile academice din ambele țări", a scris Remus Pricopie pe Facebook.

 Pricopie: „Studenții români pot să studieze oriunde, din Chile până în Japonia, din Islanda până în Africa de Sud”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA a vorbit la conferința „E.U. ești TU - Reflectarea intereselor naționale în noua arhitectură politică europeană”, organizată de Antena 3 CNN și Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi moderată de Sabina Iosub, jurnalistă Antena 3 CNN, despre avantajele pe care le oferă statutul României de stat-membru al UE pentru tineri, dar și despre felul în care a evoluat domeniul de studiu al Afacerilor Europene de-a lungul ultimilor 35 de ani, SNSPA fiind universitatea care a fondat prima școală din domeniu.

„Indiferent că vorbim de norme europene, pe care noi le transpunem în legislația națională, că vorbim de fonduri europene, de PNRR, toată lumea aude de PNRR, sunt problematici europene și din perspective diferite trebuie să le înțelegem. Vorbim de mass-media, o avem pe Alina Bârgăoanu, expert european pe probleme fake news, da, nouă ne plac mai mult abordările teoretice și, aici, uneori, avem discuții intense cu domnul profesor Bărbulescu, care ne spune că a mai scos un volum pe problematica afacerilor europene. Volumele dumnealui au defectul să fie foarte groase, cu multe pagini, dar, repet, intră în atribuțiile noastre să încercăm să facem lucrurile în așa fel încât să fie înțelese și de publicul larg.

Pentru că dacă nu sunt înțelese și de publicul larg, apar teme gen Brexit, Roexit și multe alte exit-uri, fără să ne gândim că, de fapt, Europa e un rezervor extraordinar de stabilitate pentru fiecare stat membru. O forță economică extraordinară și foarte multe drepturi, așa cum ați spus mai devreme pentru noi, cetățenii europeni. Văd aceste evenimente ca pe o modalitate prin care să încercăm să discutăm despre un subiect foarte complicat într-o manieră simplă și să înțelegem beneficiile extraordinare pe care noi le avem și în special cei tineri

Eu am prins în generația mea statul la coadă la ambasadă ca să primesc viză să pot să merg în Germania, sau în Franța, sau în Belgia. Copiii mei nu au această problemă. Eu nu am avut posibilitatea să aplic la orice universitate îmi doresc, doamna prorector Crina Rădulescu, răspunde de 240 de acorduri ERAMUS bilaterale, adică studenții noștri și nu numai studenții noștri, studenții români pot să studieze pentru o perioadă determinată oriunde, din Chile până în Japonia, din Islanda până în Africa de Sud.

Acestea sunt beneficiile UE și o să avem mai târziu pe doamna Mînzatu și ne va spune acest lucruri", a spus Remus Pricopie. 

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole