CNR s-a reunit între 25-27 iunie la Cluj Napoca. S-au dezbătut aspecte legate de începerea anului universitar 2021-2022, cu prezență fizică, dar și probleme legate de cazarea studenților în câmine, asigurând totodată și distanțarea socială a acestora.
”În condiţiile în care numărul de studenţi care se vor caza se va reduce semnificativ, ca urmare a restricţiilor impuse de nevoia de distanţare fizică, în contextul situaţiei epidemiologice, CNR solicită creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine”, transmite CNR într-un comunicat.
La reunirea CNR s-a arătat un foarte mare interes pentru reluarea prezenței fizice la cursuri în anul universitar 2021-2022. ”Covârșitoarea majoritate a universităților prezente la reuniune și-au exprimat intenția de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezență fizică a cadrelor didactice și a studenților.”
CNR recomandă Ministerului Educației să țină cont de experiența dobândită de universități în timpul pandemiei si să prospecteze menținerea unor reglementări și practici de tip "blended learning" ,cu respectarea autonomiei universitare.
”În contextul deciziei de a începe anul universitar”on-site”, CNR recomandă tuturor membrilor comunităților academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a risculuide îmbolnăvire, cât și a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea campusurilor universitare și înlesnirea liberei circulații.
În condiţiile în care majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar, cu prezenţa fizică a studenţilor, CNR apreciază că resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie, ating valori foarte mari. În acest context CNR solicită Guvernului să acorde atenție finantării universităților în anul universitar 2021–2022.” transmite CNR în același comunicat.