Informaţia a fost transmisă de europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.
Decizia de sancționare a Rusiei vine ca urmare a procesului inechitabil și detenției lui Alexei Navalnîi şi a încălcărilor grave ale drepturilor omului - precum dreptul legitim la protest pașnic.
De asemenea, hotărârea vine după călătoria efectuată la Moscova de Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell.
Europarlamentar român: Cât timp interesele europene nu converg, îi dăm şansa lui Putin să ne intre în casă după bunul plac
"Astăzi (luni – n.r.), Uniunea a transmis un semnal de solidaritate pentru societatea civilă democratică din Rusia și de condamnare pentru regimul lui Putin.
Dictatura nu are șanse să reziste într-o lume democratică construită în jurul valorilor europene.
Este total greșit faptul că rămân profund divergente opiniile privind gazoductul Nord Stream 2. Trebuie să reținem că atât timp cât interesele europene nu converg, vom continua să îi acordăm lui Putin șansa de a interveni 'după bunul plac' în casa noastră", spune Eugen Tomac.
Reuters: Sancţiuni "simbolice" pentru patru apropiaţi ai lui Putin
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au convenit, luni, să impună sancţiuni în cazul a patru oficiali ruşi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, într-un răspuns mai degrabă simbolic la represiunea Moscovei împotriva opozantului lui Aleksei Navalnîi, transmite Reuters.
Acordul, ce urmează să fie aprobat oficial la începutul lunii martie, vine după ce Franţa, Germania, Polonia şi statele baltice au cerut ca blocul comunitar să transmită liderului de la Moscova că în Rusia trebuie să fie permise dezbaterile şi protestele paşnice.
Între cei vizaţi de sancţiuni s-ar număra Alexandr Bastrikin, şeful Comitetului de Investigaţii care se ocupă de infracţiunile majori şi care îi dă raportul direct preşedintelui Federaţiei.
Un alt nume de pe lista sancţiunilor UE este al lui Igor Krasnov, procurorul general al Rusiei.
De asemenea, sancţiunile UE i-ar viza şi pe Viktor Zolotov, şeful Gărzii Naţionale din Rusia, care a formulat public ameninţări cu violenţă la adresa lui Aleksei Navalnîi, şi pe Alexandr Kalaşnikov, şeful sistemului federal de închisori.
U.E. sancţionează pe cine poate, când vine vorba de drepturile omului
Sancţiunile Uniunii Europene se vor manifesta prin interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pe care cei patru le-ar avea, eventual, în statele Uniunii.
Potrivit responsabilului-şef cu politica externă a Uniunii, Joseph Borell, sancţiunile vor fi dispuse în baza unui nou cadru care permite măsuri împotriva celor care încalcă drepturile omului, oriunde s-ar afla aceştia în lume.
Anterior, UE a dispus sancţiuni la adresa altor şase oficiali ruşi şi a unui centru de cercetări ştiinţifice al statului, tot în legătură cu cazul Navalnîi.
Reuters notează că aceste sancţiuni reprezintă prea puţin faţă de lista propusă de apropiaţii lui Aleksei Navalnîi, care au indicat 35 de nume, multe aparţinând unor oligarhi ruşi. Sancţionarea acestora ar fi mai eficientă în efortul de a slăbi puterea liderului de la Moscova.
În schimb, oficialii UE spun că sancţiunile la adresa înalţilor oficiali ruşi în materia drepturilor omului rezistă mai bine provocărilor legale în timp ce implicarea oligarhilor ruşi în înălcarea acestor drepturi este mai dificil de probat.