Antena 3 CNN Coronavirus Guvernele Uniunii Europene intensifică presiunile asupra Pfizer pentru a reduce livrările de vaccinuri COVID

Guvernele Uniunii Europene intensifică presiunile asupra Pfizer pentru a reduce livrările de vaccinuri COVID

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 19:58 14 Iun 2022 Modificat la 19:58 14 Iun 2022

În timpul fazei celei mai acute a pandemiei, Comisia Europeană și guvernele UE au fost de acord să cumpere cantități uriașe de vaccinuri, în principal de la Pfizer și de la partenerul său BioNTech.

Dar, în condițiile în care pandemia se diminuează în Europa și pe fondul unei încetiniri accentuate a vaccinărilor, multe țări cer acum modificarea contractelor pentru a reduce livrările și, în consecință, pentru a reduce cheltuielile pentru vaccinuri, informează Reuters.

Această chestiune a fost discutată marți, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor sănătății din UE, care a avut loc la Luxemburg.

Polonia, țara lider în această tentativă de revizuire a contractelor, are în stoc peste 30 de milioane de vaccinuri COVID și ar trebui să cumpere alte 70 de milioane în baza acordurilor existente, a declarat pentru Reuters un diplomat polonez, care a îndemnat la schimbări pentru a evita risipa.

Polonia are o populație de aproximativ 38 de milioane de locuitori, cu aproximativ 60% dintre ei complet vaccinați, fără a include rapelurile - comparativ cu peste 70% în întreaga UE.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei la începutul lunii iunie și consultată de Reuters, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, împreună cu omologii din Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și România, au cerut "reducerea cantităților" de vaccinuri comandate.

Aceștia au declarat că aceste contracte au fost convenite atunci când era imposibil de prevăzut cum va evolua pandemia, iar acum ar trebui să fie schimbate, deoarece situația se îmbunătățește.

"Asistăm la o povară excesivă asupra bugetelor de stat, combinată cu livrarea unor cantități inutile de vaccinuri", se arată în scrisoarea comună, adăugând: "Există o mare probabilitate ca dozele furnizate Uniunii Europene să ajungă să fie eliminate".

În timpul unei sesiuni publice a reuniunii de marți a miniștrilor sănătății din UE, Slovacia a declarat că susține scrisoarea. Alte țări, printre care Cipru și Malta, au îndemnat la prudență, deoarece condițiile de pandemie s-ar putea schimba din nou, informează Mediafax.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole