Antena 3 CNN Economic Uniunea Europeană ar putea stabili un nou indice de referință pentru prețul gazelor

Uniunea Europeană ar putea stabili un nou indice de referință pentru prețul gazelor

Liderii statelor din Uniunea Europeană încearcă să reducă prețurile energiei pentru consumatori și industrie. Acesta este motivul pentru care ar putea sprijini lansarea unui nou indice de referință pentru prețul gazelor.

de Laura Dinu    |   

Reuniunea liderilor UE este programată în perioada 20-21 octombrie. În cadrul acestei reuniuni, ar urma să propună măsuri suplimentare pentru a ține sub control criza din energie, care a dus la majorarea inflației și afectează economiile din blocul comunitar. 

Un proiect care ar urma să prezinte concluziile reuniunii, consultat de Reuters, indică faptul că liderii UE vor conveni "să dezvolte un nou indice de referință care să reflecte cu mai multă acuratețe condițiile de pe piața gazelor". 
 
În mod obișnuit, cumpărătorii de gaze naturale lichefiate (GNL) folosesc indici de referința cum ar fi Henry Hub pentru prețurile gazelor naturale în Statele Unite sau Japan Korea Marker (JKM) în Asia. În Europa, indicele de referință standard este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) din Ţările de Jos, folosit atât pentru gazul din conducte, cât și pentru cel lichefiat. 

Bruxelles-ul susține că este nevoie de un nou indice, în condițiile în care cel stabilit la Amsterdam este determinat de furnizarea prin conducte şi nu mai reprezintă o piață în care este inclus mai mult GNL. 
 
Importurile europene de GNL au atins anul acesta un nivel record, guvernele încercând să găsească alternative la gazele rusești care, dacă ar fi eliminate complet, ar fi necesare livrări de 200 de milioane de tone de GNL în următorul deceniu, estimează analiștii. 
 
În timp ce prețul GNL este, în general, mai mare decât al gazelor naturale, limitele infrastructurii din rețelele de conducte și capacitatea variabilă de a primi și procesa combustibilul răcit au dus la o modificare a tranzacțiilor în unele hub-uri europene, ceea ce a cauzat divergențe majore de preț. 
 
De câteva săptămâni, liderii UE dezbat o posibilă plafonare a prețului gazelor. 
 
După reuniunea miniștrilor europeni ai Energiei de miercuri, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că încă nu se știe dacă există suficient sprijin pentru ca plafonarea prețului pentru gazele folosite la generarea energiei să fie adăugată viitoarelor propuneri UE, o decizie sprijinită de țări ca Franţa şi România, scrie Agerpres

Subiecte în articol: uniunea europeana gaze naturale
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?