Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană impune noi sancțiuni Belarusului și companiilor aeriene în criza migranților

Uniunea Europeană impune noi sancțiuni Belarusului și companiilor aeriene în criza migranților

Uniunea Europeană a convenit, luni, să intensifice sancțiunile împotriva Belarusului. Țara este acuzată că a orchestrat criza migranților, cu aproximativ 4.000 de persoane blocate în pădurile înghețate de la granița sa cu Polonia.

de Cerasela Stafie    |   

Miniștrii de externe ai UE vor să crească presiunea asupra Belarusului, care, spun ei, îi împinge pe migranți către Uniune, ca răzbunare pentru sancțiunile anterioare cauzate de reprimarea protestelor de anul trecut împotriva realegerii contestate a liderului Alexander Lukașenko.

Migranții, majoritatea din Irak și Afganistan, au început să apară la granițele terestre ale Belarusului cu UE în acest an, încercând să treacă în statele membre Lituania, Letonia și Polonia.

„Acest sistem inuman de folosire a refugiaților ca instrumente pentru a exercita presiuni asupra Uniunii Europene... s-a înrăutățit în ultimele zile”, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, potrivit Reuters.

„Vom înăspri sancțiunile asupra persoanelor care sunt implicate în acest trafic de persoane, iar sancțiunile economice severe sunt inevitabile”.

Acordul politic unanim adoptat luni de țările UE trebuie elaborat în detaliu înainte de intrarea în vigoare a unor noi sancțiuni specifice.

Blocați pe partea belarusă a graniței și din ce în ce mai disperați, migranții au încercat să forțeze garduri improvizate în mai multe locuri în ultimele zile. Polonia a raportat până acum 5.100 de încercări de a trece granița în această lună.

La rândul ei, Letonia a declarat, luni, că a desfășurat 3.000 de militari pentru un exercițiu militar neanunțat anterior în apropierea graniței. 

Înaltul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că noul pachet de sancțiuni va viza companiile aeriene și agențiile de turism implicate în „acest impuls ilegal al migranților”.

Agențiile de turism din Orientul Mijlociu care lucrează împreună cu operatorii din Belarus au oferit vize turistice mii de oameni în ultimele luni, a arătat o investigație Reuters.

Executivul UE a spus că analizează dacă alte companii aeriene ar trebui să se confrunte cu sancțiuni, după ce blocul a interzis transportatorul de stat Belavia din spațiul aerian și aeroporturile sale.

Ministerul de Externe din Belarus a respins ca „absurde” acuzațiile că Minsk ar fi creat criza migranților, potrivit agenției de presă de stat ruse RIA.

Lukașenko a spus că autoritățile din Belarus încearcă să-i convingă pe migranți să plece acasă. „Dar nimeni nu vrea să se întoarcă”, a spus el, potrivit agenției de presă de stat din Belarus, Belta. Minsk va riposta împotriva oricăror noi sancțiuni UE, a mai transmis.

UE a intensificat sancțiunile împotriva Belarusului de luni de zile. Limitele deja existente includ includerea pe lista neagră a lui Lukașenko, a fiului său și a altor 165 de oficiali din Belarus, precum și restricții privind comerțul cu potasiu, un export important.

Subiecte în articol: sanctiuni Belarus criza migranților
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet