BBC, care citează o sursă oficială europeană, arată că nu este momentan clar dacă vreunul dintre cei doi înalți oficiali ruși deține active semnificative în Uniunea Europeană.
Politico citează, la rândul său, patru surse diplomatice care spun că înghețarea activelor lui Putin și Lavrov nu va fi însoțită și de interdicția de călătorie în Uniunea Europeană.
Chiar dacă nu este sigur ce impact financiar va avea o asemenea sancțiune, semnificația politică este uriașă.
Reuters menționează că ambasadorii celor 27 de state ale Uniunii Europene au convenit să înghețe activele lui Putin și Lavrov înainte de a aproba noul val de sancțiuni, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.
O sursă oficială citată de Reuters a declarat că reprezentanții blocului comunitar se mișcă "atât cât pot de repede" cu impunerea sancțiunilor și că Uniunea ar putea, de asemenea, să impună restricții multor alți oligarhi ruși, în afara celor deja sancționați.
Reuters mai notează că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Europei să acționeze mai rapid și mai cu forță în impunerea sancțiunilor, reproșându-le aliaților vestici că fac politică în timp ce trupele Moscovei avansează spre Kiev.
"Încă puteți opri agresiunea. Trebuie să vă mișcați repede", a spus Zelenski, adăugând că între sancțiuni ar trebui luate în calcul interzicerea accesului cetățenilor ruși în Uniunea Europeană, interzicerea accesului Rusiei la rețeaua globală de plăți bancare SWIFT și un embargo asupra țițeiului rus.
Rusia rămâne în SWIFT
Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles de la ora 16 (ora României) pentru detalii privind un nou pachet de sancțiuni, convenit în principiu de liderii de stat și de guvern la un summit de urgență care a avut loc vineri, la primele ore ale zilei.
Blocul comunitar se alătură Statelor Unite și altor aliați ai acestora în impunerea de măsuri precum limitarea accesului Rusiei la tehnologii și finanțări-cheie.
Sancțiunile vor viza și elitele ruse și vor îngreuna călătoriile diplomaților, dar liderii UE au optat să nu reducă importurile de energie din Rusia.
De asemenea, după obiecții din partea Germaniei și Italiei, liderii europeni au decis să nu retragă Rusiei accesul la SWIFT.
Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că eliminarea Rusiei de la tranzacțiile SWIFT rămâne o opțiune, dar doar ca ultimă soluție.