Antena 3 CNN Externe Ungaria acuză Ucraina de ”șantaj” și amenință Kievul că va deschide o procedură de arbitraj

Ungaria acuză Ucraina de ”șantaj” și amenință Kievul că va deschide o procedură de arbitraj

1 minut de citit Publicat la 16:55 26 Iul 2024 Modificat la 16:55 26 Iul 2024
Ucraina şantajează prin tăierea livrărilor de petrol Ungaria şi Slovacia, ţările care susţin în mod consecvent o încetare imediată a focului şi negocierile de pace - a declarat vineri ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, în cadrul conferinţei de presă a guvernului care a avut loc vineri la Budapesta, citată de Hirado. Declarațiile vin după ce Ucraina a oprit livrările de petrol ale Lukoil prin conducta Drujba. 

Gergely Gulyás a declarat că este nedrept şi contravine acordurilor UE faptul că Ucraina şantajează Ungaria şi Slovacia pentru poziţia lor favorabilă păcii.

El a precizat că acest lucru este o ameninţare extremă la adresa securităţii aprovizionării.

„Pentru moment nu există niciun motiv de panică, deoarece nivelul rezervelor este ridicat”, a spus el, indicând totodată că situaţia trebuie soluţionată până în septembrie.

Ministrul a declarat: ceea ce face Ucraina este nedrept şi pentru faptul că peste 40% din energia electrică a Ucrainei vine din Ungaria, livrarea motorinei prin conducte, cea mai sigură formă de aprovizionare, se face tot din Ungaria, de unde soseşte şi peste 10% din importurile de motorină şi gaze naturale ale Ucrainei. În plus, Ungaria oferă adăpost refugiaţilor din Ucraina şi ajută ţara lovită de război prin cel mai mare ajutor umanitar din istoria Ungariei.

El a subliniat: Ungaria nu doreşte să şantajeze la rândul ei Ucraina, îşi respectă acordurile încheiate cu ea, dar în niciun caz „nu este corect ca ei să ne şantajeze”. Prin urmare, Ungaria a cerut Comisiei Europene să îşi asume rolul de mediator, dacă însă acest lucru nu duce la rezultate, „vor trebui luate în considerare şi alte măsuri” – a adăugat Gergely Gulyás.

Ministrul afacerilor europene, János Bóka a declarat: Ucraina încalcă mai multe dispoziţii ale acordului de asociere la UE prin restricţionarea livrărilor de petrol.

Potrivit oficialului maghiar, în asemenea cazuri care necesită o acţiune urgentă, la iniţiativa statelor membre, Comisia Europeană începe o procedură de consultare cu Ucraina în termen de trei zile.

În cazul în care procedura nu duce la un rezultat, poate fi lansată o procedură de arbitraj, care permite numeroase măsuri de răspuns – a precizat ministrul.

Guvernul ungar analizează, de asemenea, dacă măsurile de restricţionare de către Ucraina a aprovizionării cu petrol încalcă normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ale Cartei Energiei – a declarat János Bóka.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole