Antena 3 CNN Life Știinţă „Unde sunt extratereștrii?” O nouă ipoteză sugerează că nu ne vom întâlni niciodată cu ei

„Unde sunt extratereștrii?” O nouă ipoteză sugerează că nu ne vom întâlni niciodată cu ei

de Robert Kiss    |   

În mai puțin de șapte decenii, omenirea a trecut de la lipsa tehnologiei de zbor la mersul pe Lună. A durat doar puțin peste un secol pentru a trece de la primul computer la un dispozitiv de buzunar care permite accesul pe scară largă la aproape toate cunoștințele civilizației umane în câteva secunde. Pe baza acelei traiectorii tehnologice, există o presupunere că avem capacități tehnologice nelimitate.

Această noțiune, împreună cu descoperirea că în Univers există locuri care pot fi asemănătoare cu planeta noastră, a dus la o întrebare care i-a preocupat mereu pe oamenii de știință: „De ce este universul atât de liniștit?” Această enigma, despre care se spune că a fost propusă de fizicianul Enrico Fermi în 1950, este cunoscută sub numele de paradoxul Fermi. Dacă sistemul nostru solar este tânăr în comparație cu restul universului și oamenii ar putea fi capabili de călătorii interstelare într-o zi, nu ar fi trebuit să vedem până acum semne că alte entități inteligente s-au răspândit în cosmos? Practic, unde sunt extratereștrii?

Poate că nu am întâlnit civilizații extraterestre, deoarece există o „limită universală a dezvoltării tehnologice” (ULTD) pentru fiecare specie inteligentă din univers și această limită se află cu mult sub capacitatea unei civilizații de a coloniza o întreagă galaxie, susține cercetătorul Antonio Gelis-Filho, într-o lucrare recentă publicată în revista Futures, potrivit space.com.

„Dacă ipoteza ULTD este corectă, nu a existat niciodată, nu există și nu va exista niciodată ceva de genul unei civilizații interstelare sau ceva asemănător”, a declarat Gelis-Filho pentru Space.com într-un e-mail. 

Pe baza istoriei ascensiunii și căderii civilizațiilor umane, fezabilitatea construcției și derulării unor proiecte științifice care ne extind cunoștințele și tehnologia și aparenta lipsă de inteligență tehnologică în altă parte a cosmosului, Gelis-Filho consideră că ar trebui să fim precauți atunci când considerăm că avem capacități tehnologice nelimitate, oamenii sau alte ființe extraterestre.

Fizicianul laureat al Premiului Nobel Richard Feynman spunea: „Ceea ce nu pot crea, nu înțeleg”. Cea mai simplă interpretare a acestui lucru este că tehnologia noastră – ceea ce putem crea – este constrânsă de cunoștințele noastre. 

Există, desigur, limite naturale ale tehnologiei umane. Nu putem călători în linie dreaptă mai repede decât viteza luminii, de exemplu. De asemenea, pot exista bariere naturale în calea cunoașterii - date despre univers care ne sunt pentru totdeauna inaccesibile datorită configurației noastre biologice. Sigur, am creat o tehnologie care ne ajută simțurile și cunoașterea: microscoapele ne lasă să privim în lumea micului, telescoapele oferă o fereastră către lumea celor mari, iar computerele analizează numere și date pe care mintea noastră individuală este incapabilă să le proceseze. 

Orice civilizație interstelară s-ar confrunta cu o întrebare existențială

Cu toate acestea, tehnologiile și experimentele care ne permit să ne extindem cunoștințele vin la un preț din ce în ce mai mare. Proiecte precum Large Hadron Collider de la CERN (4,75 miliarde USD pentru construcție și 286 milioane USD anual) , Stația Spațială Internațională (3 miliarde USD pe an) și efortul internațional de a realiza fuziunea nucleară la ITER (aproximativ 18 miliarde USD până la 20 miliarde USD pentru construcție) arată că eforturile umane de a cerceta orizonturile științifice necesită energie și resurse. 

„Dacă suntem sinceri în privința asta, adevărul este că ultimele progrese fundamentale majore în știința universului (macro și micro, cosmologie și mecanică cuantică ) sunt vechi de aproape o sută de ani”, a spus Gelis-Filho. 

Doar „comparați evoluția științifică din 1830 (fără o teorie a evoluției, nicio teorie a electromagnetismului) până în 1930 (relativitatea și mecanica cuantică) și din 1930 până în 2024 (încă nu există o teorie unificatoare) pentru ca noi să percepem că rata de avansare este lentă, cel puțin”, a spus Gelis-Filho. „S-au cules deja fructe de pe jos. Cele rămase par să atârne de ramuri înalte la care e imposibil să ajungem.”

Prețul în creștere al cercetării frontierelor cunoașterii umane înseamnă că am putea decide că prețul este prea mare. Comisia Europeană și-a abandonat recent planul de a selecta un număr de proiecte emblematice de cercetare de miliarde de euro, care includeau planuri de a converti energia solară și eoliană în combustibili și de a aduce terapii celulare și genetice în medii clinice. Într-un astfel de caz, dezvoltarea de noi tehnologii care stimulează noi descoperiri se va opri, de asemenea, împreună cu visele noastre de a deveni o civilizație interstelară. 

Orice civilizație inteligentă din cosmos va trebui să se confrunte cu același scenariu, a spus Gelis-Filho. La un moment dat, oricât de ingenioși vor deveni, vor trebui să ia o decizie: construim un accelerator de particule la fel de mare precum Calea Lactee pentru a testa noua noastră teorie unificatoare, de exemplu, sau construim infrastructura necesară pentru supraviețuirea civilizației? 

Ipoteza ULTD susține că, chiar dacă o civilizație ar decide să construiască o astfel de mașină pentru a testa limitele cunoștințelor lor, ei ar descoperi că nivelurile de energie necesare pentru a efectua experimente pentru a facilita un salt în cunoștințele științifice nu cresc liniar. Ei ar ajunge într-un punct în care tehnologia lor actuală nu le-ar permite să depășească decalajul dintre un nivel și altul. 

„Din moment ce legile fizicii sunt aceleași în tot universul, fiecare civilizație se va ciocni în cele din urmă de acel „decalaj de netrecut””, a spus Giles-Filho. 

Gelis-Filho crede, de asemenea, că lecțiile din ascensiunea și căderea civilizațiilor umane pot fi aplicate acestui context astrobiologic. Societățile complexe se extind prin adăugarea unor straturi de complexitate societală pentru a produce mai multă „energie” pentru a continua să crească. Cu toate acestea, după un anumit punct, complexitatea nu „se plătește de la sine”, iar randamentele sale vor scădea, a spus el. 

„Dacă ne gândim la o societate de vânători-culegători, numărul de roluri sociale (șef, vânător, colecționar și așa mai departe) este minim; în Imperiul Roman târziu, era mult mai mare, iar în societatea noastră industrială este imens mai mare.” a explicat Gelis-Filho.

Desigur, cu o specializare suplimentară, societățile mai complexe pot produce mai mult. Pe măsură ce oamenii au dezvoltat agricultura pe Pământ , de exemplu, afluxul de alimente furnizate de noua tehnologie a condus la noi roluri societale menite să crească în continuare producția. Dar, pe măsură ce nivelul de complexitate a crescut, a crescut și nevoia de infrastructură costisitoare care să-l susțină.  

Gelis-Filho își împrumută argumentul de la Joseph Tainter, un arheolog care a studiat multe societăți complexe de-a lungul istoriei. Tainter emite ipoteza că, deși lovitura fatală pentru o societate poate varia (de exemplu, război, secetă, epidemii sau un eveniment astronomic), cauza principală este întotdeauna aceeași: scăderea randamentului complexității care a făcut societatea fragilă. 

„Am aplicat conceptul oricărei societăți tehnologice oriunde în univers”, a spus Gelis-Filho. „Tehnologia spațială avansată necesită dezvoltarea unei infrastructuri moștenite. Acea infrastructură este doar o parte a complexității societății... Este posibil ca multe societăți non-terestre să se fi prăbușit din cauza rentabilității în scădere a complexității societății, chiar înainte de a se ciocni de alte limite”.

Mesaje cosmice într-o sticlă 

Cu toate acestea, Gelis-Filho nu exclude posibilitatea de a primi un mesaj sau semnal de la o altă civilizație inteligentă. Limita universală a dezvoltării tehnologice interzice dezvoltarea tehnologică dincolo de un nivel care împiedică răspândirea organizată și auto-susținută a unei civilizații dincolo de sistemul său solar. 

„Cu toate acestea, nu exclude existența „tehnologiei naufragiate”, precum sondele spațiale moarte rătăcitoare (gândiți-vă doar la Voyager 1 peste o sută de mii de ani, care traversează în tăcere galaxia noastră), mesaje izolate primite din alte lumi ( semnalul Wow! candidat) sau chiar sonde spațiale recuperați de noi (oricât de improbabil ar fi acest eveniment)”, a spus el. 

Asemenea încercări de a comunica cu alte civilizații inteligente din vastitatea spațiului seamănă cu „mesaje cosmice din sticle” – ca un căpitan blocat al unei nave scufundate pe o insulă îndepărtată care încearcă să semnaleze lumii exterioare cu instrumentele rudimentare pe care le are, a explicat Gelis-Filho.

Ipoteza lui Giles-Filho este o posibilă explicație a motivului pentru care încercările noastre de a observa o civilizație interstelară au eșuat. Da, de doar câteva decenii căutăm semne că nu suntem singuri în cosmos. Poate că nu am căutat suficient de mult timp, în locul potrivit sau chiar unde trebuie. Detectarea fără ambiguitate a unei civilizații extraterestre inteligente ar dovedi, în mod evident, că ipoteza ULTD greșită, la fel ca și saltul brusc de cunoaștere care ar putea facilita expansiunea civilizației umane. Până atunci, ipoteza ULTD oferă o reamintire atrăgătoare că destinul speciei noastre nu este un dat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile