Antena 3 CNN Externe Unde fug din America susținătorii lui Donald Trump și Kamala Harris, dacă echipa adversă câștigă. Orașele din Europa, primele vizate

Unde fug din America susținătorii lui Donald Trump și Kamala Harris, dacă echipa adversă câștigă. Orașele din Europa, primele vizate

Adrian Iclozan
5 minute de citit Publicat la 07:00 04 Noi 2024 Modificat la 15:30 04 Noi 2024

Anxietatea printre republicanii și democrații din SUA a atins cote maxime înaintea alegerilor din 5 noiembrie, în care se confruntă Donald Trump, președinte al SUA între 2016 și 2020, și Kamala Harris, actual vicepreședinte al țării.

Într-un peisaj politic profund divizat, cei mai aprigi susținători ai fiecărui candidat își fac griji cu privire la direcția în care vor merge Statele Unite dacă tabăra adversă câștigă, iar unii dintre suporterii lui Trump și Harris își pun deja problema unde se vor duce, într-un astfel de scenariu, scrie Politico.

Publicația a întocmit o listă de destinații personalizată după caracteristicile sponsorilor de top și liderilor de facțiuni din fiecare tabără.

Conform listei Politico, Europa este cea care oferă mai multe potențiale refugii pentru oamenii lui Harris sub o a doua președinție Trump, sau pentru susținătorii lui Trump sub mandatul lui Harris la Casa Albă.

Lista Politico, în continuare.

Tabăra roșie. Refugiu în Albania pentru mogulii lui Donald Trump

Sponsorii republicani care și-au deschis buzunarele pentru Trump și care caută un sanctuar pentru a aștepta sfârșitul mandatului de președinte al Kamalei Harris vor fi încântați să afle că Jared Kushner, ginerele și fostul consilier al liderului republican, a preluat drepturile de dezvoltare pentru o porțiune virgină din riviera albaneză.

E vorba de un proiect de un miliard de dolari, care include vile și apartamente de lux.

Având în vedere costul relativ scăzut al vieții și regimul relaxat de acordare a vizelor în Albania, această opțiune e una de luat în seamă. Cetățenii americani pot rămâne în această țară din afara UE timp de până la un an fără permis de ședere. Dacă adăugăm abundența de arme ilegale și existența de tabere pentru imigranții fără documente, alegerea vine de la sine pentru cei mai înfocați adepți ai lui Trump. 

Tabăra roșie. Cehia are un politician care seamănă cu Trump și visează să revină la putere

Cehia are un fel de Donald Trump local, care nu este chiar copia fizică a magnatului imobiliar de peste Ocean, dar care-i seamănă politic în multe privințe. E vorba de fostul premier Andrej Babis.

Acesta a spus în trecut că vrea să-și facă țara din nou măreață, inspirat fiind de sloganul lui Trump în America. Babis creste în sondaje, înaintea alegerilor programate pentru anul viitor, și este un mare susținător al multor teme agreate de republicani, notează Politico. Între acestea, o politică radicală în materie de imigrație și promisiuni de reducere a impozitelor.

Babis obișnuiește, chiar, să poarte o șapcă roșie, după modelul MAGA - Make America Great Again - cu mesajul "Cehia măreață".

Tabăra roșie. Proud Boys s-ar putea duce în landul german Turingia, primul câștigat electoral de naziști în secolul trecut

Pentru cei care se află la extrema dreaptă a coaliției Trump, landul Turingia din estul Germaniei, unde partidul nazist a avut primele succese în anii 1930, ar putea fi locul potrivit pentru a începe o nouă viață. 

Aici, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat recent alegerile locale, iar adepții supremației albilor au șanse să găsească aliați destoinici.

În context, Politico amintește că Björn Höcke, liderul AfD în Turingia, a fost sancționat de mai multe ori pentru că a spus în public Alles für Deutschland (Totul pentru Germania, n.r.), o expresie asociată cu trupele de asalt ale lui Adolf Hitler și interzisă prin lege.

Este menționat și neonazistul Tommy Frenck, care are un magazin unde vinde articole de tip Ku Klux Klan.

Tabăra roșie. Destinație posibilă pentru "muncitorii" lui Trump

Pentru cei din clasa muncitoare americană care se luptă să găsească un job într-o nouă administrație democrată, Ungaria ar putea prezenta atuurile unui nou paradis industrial al Europei.

Aici sunt fabrici de baterii și de automobile. E adevărat, sunt susținute cu tehnologie și capital din China, dar pragmatismul poate trece peste acest detaliu.

Celor obișnuiți cu perspectiva Marilor Lacuri din America de Nord li se oferă peisajul Lacului Balaton. Iar cei care vor să-și întemeieze o familie pot beneficia de scutiri de impozite acordate de guvernul lui Viktor Orban, care încearcă, din răsputeri, să contracareze influența mișcării LGBTQ+.

E adevărat că în Ungaria portul de armă nu e așa facil precum în SUA. Însă, potrivit Politico, nu există "armă" mai letală decât palinka, celebrul rachiu de fructe făcut în casă și pe care, de asemenea, premierul ungar a avut grijă să-l scutească de taxe.

Tabăra albastră. Refugiu în Baleare

Democrații americani oripilați de inițiativa unui gard anti-migrație la frontiera cu Mexicul ar putea opta pentru paradisul însorit al Balearelor, un arhipelag spaniol din Marea Mediterană.

Premierul socialist Pedro Sánchez a ales să facă o figură separată printre liderii de guvern din UE care adoptă măsuri din ce în ce mai stricte în materie de migrație.

În acest context, sunt îndreptățite speranțele că șeful guvernului de la Madrid n-ar fi deranjat să găzduiască un aflux de americani de stânga, deranjați de o victorie a lui Donald Trump.

Democrații ar putea constata, de asemenea, că politicile "woke" au prins elan în Spania, care s-a profilat drept lider internațional în ceea ce privește drepturile femeilor și ale comunității LGBTQ+.

Tabăra albastră. Escală la Paris pentru socialiștii șampaniei și ai caviarului

Conform unor surse din piața imobiliară, americanii reprezintă în prezent 3% din totalul cumpărătorilor străini de proprietăți franceze, iar acest procentaj crește la 25% în Paris.

Cei care caută un stil de viață luxos, cu case somptuoase, plaje exclusiviste și proximitatea vedetelor la Festivalul de Film de la Cannes, ar putea fi tentați să se îndrepte spre sud, spre Riviera.

Însă regiunea este cunoscută, totodată, ca și cămin al mișcării autohtone de extremă dreapta.

În acest caz, capitala Franței rămâne o alegere comodă pentru cei cu viziuni de stânga, estimează Politico.

Tabăra albastră. Exil ecologist la Bruxelles

Dacă sunteți un eco-lobbyist sau un activist preocupat de climă, terifiat de perspectiva de a sta neputincios în timp ce Trump face ravagii în politica de mediu, Bruxelles-ul este de luat în considerare ca destinație de auto-exil.

Este posibil, chiar, să urniți lucrurile din loc, dacă vă puneți expertiza politică în valoare în capitala UE, unde președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis să decarbonizeze întreprinderile și să reducă ponderea blocului la încălzirea globală în următorii cinci ani, în baza  acordurilor istorice Green Deal și Clean Industrial Deal.

Va trebui doar să vă pregătiți pentru aproximativ opt luni de ploaie neîntreruptă în fiecare an, avertizează Politico.

Tabăra albastră. Anarhiștii "rave", cu gândul la Amsterdam

Dacă, în calitate de cetățean american, v-ați săturat să așteptați legislația privind legalizarea drogurilor, foarte puțin probabilă sub o președinție republicană, urcați-vă într-un avion spre Amsterdam. Aici vă puteți aproviziona cu ciuperci magice (euforizante, n.r.) și ierburi la alegere în timp ce faceți cumpărăturile, îndeamnă - ironic - Politico.

Cei care caută senzații mai tari, pot lua trenul timp de șase ore spre inima Berlinului, unde cluburile techno funcționează non-stop.

După o noapte în barurile locale, o președinție Trump 2.0 va fi ultimul motiv de îngrijorare pentru cei mai elevați (adică high) susținători din tabăra democrată, conchide sursa citată.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole