Vaticanul cu privire la miracolele de la Medjugorje: undă verde pentru devotament și pelerinaje, dar „supranaturalitatea” aparițiilor nu este recunoscută.
A fost nevoie de 43 de ani de dispute acerbe pentru ca Vaticanul să dea undă verde fenomenului controversat al aparițiilor Fecioarei Maria care au avut loc pe dealul de la Medjugorie, un mic oraș bosniac care a devenit în timp un cunoscut centru de turism religios în întreaga lume.
[GAL layout="5"]Conform Rainews Vaticanul și-a exprimat opinia cu privire la presupusele apariții ale Madonei: se recunoaște "prezența Duhului Sfânt" în experiența credincioșilor, dar nu și "supranaturalitatea", asupra căreia doar Papa se poate pronunța. "Pelerinajele nu sunt făcute pentru a întâlni presupuși clarvăzători"
Cu această nouă decizie după verdictul riguros al Comisiei Ruini (care în 2017 a certificat doar primele experienţe ale celor șase vizionari ca fiind adevărate), Sfântul Scaun a deschis porțile cultului Madonei de la Medjugorje care continuă să apară și astăzi în ore prestabilite distribuind mesaje celeste celor șase bărbați și femei care călătoresc prin lume, invitați să vorbească despre experiența lor extraordinară.
Cazul Madonei de la Medjugorje a fost unul foarte delicat. Comisia de anchetă dorită de Benedict al XVI-lea și încredințată cardinalului Camillo Ruini a considerat primele șapte apariții credibile, dar însuși Papa Francisc a explicat că, dacă asupra acestora se spunea că "se va continua investigarea", asupra celorlalte existau multe îndoieli și "nu prea au valoare" pentru că "Fecioara Maria nu este poștaș sau șef de birou de telegrafie", astfel încît de zeci de ani să trimită mii de mesaje.
Pe de altă parte, Papa Francisc însuși a vorbit adesea despre valoarea "evlaviei populare", care trebuie respectată, dar care totuși trebuie "purificată", și a recunoscut că mulți oameni "merg acolo și se convertesc, îl întâlnesc pe Dumnezeu, își schimbă viața. " .