Antena 3 CNN Actualitate Una dintre victimele pe care Traian Basescu le-a turnat Securității spune că i-a distrus viața: „Mă ura prea mult”

Una dintre victimele pe care Traian Basescu le-a turnat Securității spune că i-a distrus viața: „Mă ura prea mult”

de Andreea Ştefan    |   

Ion Bârgău, un bărbat care îl acuză pe Traian Băsescu că i-a distrus viața după ce a trimis note informative Securității, semnate cu pseudonimul „Petrov”, a povestit pentru Antena 3 CNN prin ce a trecut în acea perioadă.

Fostul președinte a făcut pe necunoscătorul în fața instanței. Acesta a susținut că habar nu avea că informațiile transmise de el ajung la Securitate. A crezut că totul este doar pentru ochii superiorilor săi.

„Noi n-am considerat niciodată sau eu, până a venit Revoluția, că cei de la contrainformații sunt Securitate. Eu i-am crezut ai MApN. De fapt, ei transmiteau informații le la Securitate. Abia când am semnat cele două note mi s-a spus: semnează cu Petrov. Niciodată nu am semnat un angajament prin care să accept un nume conspirativ. Legat de notă și faptul că n-am dat detalii prea multe, vă imaginați că la 22-21 de ani nu stăteam doar să ascultăm Phoenix la Dorna sau Marea Neagră”, a declarat Băsescu. 

Băsescu spune că notele pe care le-a scris au fost obligatorii, pentru că așa prevedeau regulamentele militare. Numai că o bună parte din timp el nu a avut nicio legătură cu armata. A dat însă informații pe bandă rulantă.

„Din ce am prezentat noi în nota de constatare, domnia sa a fost elev în primă fază la Marina Civilă. A dat din 1975 informații sub numele Petrov. Noi arătăm mai multe documente în care domnia sa de note sub numele de Petro. Domnia sa spune că era obligat de regulament. Cum poate să fie obligat de regulamentul militar dacă era civil?”, a transmis CNSAS.

Fostul președinte a încercat să se și victimizeze în fața judecătorului. A povestit un episod în care a fost pedepsit de superior. Și, spune el, atunci a învățat că trebuie să se protejeze.

„La incidentul cu un coleg, la un apel nu am raportat că nu au venit în unitate trei colegi. Am fost arestat 7 zile pentru că nu am raportat întârzieri de învoire. Ei, eram a 2-a oară în fața situației de a ascunde ceva și nu mi-am asumat riscul. Așa că, în timp ce am încercat să îmi protejez colegii fără să dau detalii, am încercat să mă protejez și pe mine”, a spus Băsescu.

Toate notele informative date de Traian Băsescu la Securitate, așa cum au fost ele descoperite de CNSAS, pot fi consultate pe pagina de internet basism.ro. Tot acolo puteți vedea declarații ale oamenilor a cărei viața a fost afectată de colaborarea dintre Băsescu și organele de represiune ale statului.

Ion Bârgău, un bărbat care a fost victima lui Traian Băsescu a povestit pentru Antena 3 CNN prin ce a trecut.

„În Constanța, în timpul facultății, mi s-a spus Ionuț Bârgău. Deci el mă știa de Ionuț Bârgă. Și un alt Bârgău în toată facultatea aia n-a fost și eu m-am căsătorit la 24 de ani”, a explicat bărbatul.

„Cu omul ăsta (n.r. - Traian Băsescu) care m-a privit 25 de ani, vorbesc că după terminare am făcut revedere de la facultate timp de 25 de ani anual, și se uita în ochii mei. Ce-și spunea el în minte? Da, uite l-am turnat pe ăsta, dar de ce l-am turnat? Ce-am câștigat? Ce aveam de câștigat atunci? Că doar nu își propusese în anul trei de facultate să ajungă președinte și turnătoria asta i-ar fi ajutat la ceva. Ori a făcut-o din spirit civic, nu știu de ce, ori mă ura prea mult, deși eu am fost un băiat simpatic în facultatea aia. (...) Că m-a urât el în așa hal încât să spună acele lucruri despre mine e ceva inimaginabil”, a declarat Ion Bârgău.

Subiecte în articol: Traian Băsescu Securitate Ion Bargau
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile