Antena 3 CNN Life Știinţă Una dintre cele mai periculoase boli ale omenirii ar putea reveni

Una dintre cele mai periculoase boli ale omenirii ar putea reveni

1 minut de citit Publicat la 19:18 17 Aug 2016 Modificat la 19:18 17 Aug 2016

Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni.

Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni. O echipă de cercetători ruşi care studiază epidemia recentă de antrax din Siberia a găsit mai multe rămășițe care conţin ADN-ul virusului variolei, aparţinând unor persoane care au murit din cauza bolii acum mai bine de un secol.

Pericolul este că virusul s-ar putea răspândi din nou, din cauza micşorării stratului de gheaţă permanentă din nordul Rusiei, notează The Independent. Oamenii de știință au constatat că antraxul s-a răspândit într-un mod asemănător, după ce topirea stratului de gheaţă permanentă din peninsula Yamal a dus la răspândirea în sol şi apă a sporilor bacteriei, păstrați până atunci în cadavre de om sau animale. Stratul de sol îngheţat permanent din Yamal se micşorează, în condiții normale, cu 30-60 de centimetri pe an, însă în 2016 s-a micşorat deja cu peste un metru.

Acum, savanţii se tem că virusul variolei ar putea avea o soartă similară și ar putea contribui la revenirea boli, care a fost eradicată în 1977, ultimul caz fiind depistat în Somalia. „În deceniul începând cu 1890, a avut loc o epidemie masivă de variolă în zonă. Până la 40% din locuitorii unei localităţi adiacente au murit. Firesc, cadavrele au fost îngropate în partea superioară a solului îngheţat, pe malul râului Kolima. Acum, 100 de ani mai târziu, debitul Kolimei a început să erodeze malurile” a declarat Boris Kershengolts, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Continuarea, pe playtech.ro

Etichete: ADN
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole