Boala debutează cu febră, tuse şi alte simptome specifice infecţiilor respiratorii. Atenție! Virusul se poate transmite de la om la om.
Bilanţul deceselor provocate de noua tulpină de coronavirus, asemănătoare virusului gripal, a cărei transmitere de la om la om a fost confirmată de oamenii de ştiinţă, a crescut la nouă victime, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a trecut de 400.
Cincisprezece membri ai personalului medical se află printre pacienţii infectaţi.
Autorităţile au avertizat că virusul ar putea „suferi mutaţii” şi s-ar putea răspândi mai uşor.
Un bilanţ publicat marți, 21 ianuarie, raporta șase decese, toate în Wuhan, oraşul considerat centrul epidemiei.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a solicitat specialiştilor în sănătate publică pregătirea unui set de măsuri pentru intervenţia în cazul apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.
Primele măsuri în ceea ce priveşte noul coronavirus
INSP a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional.
De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenţionări de călătorie, mai arată MAE.
Experţii se tem de o nouă criză sanitară mondială
Acest nou virus provoacă îngrijorare deoarece aparţine aceleiaşi familii ca SARS, care în 2002-2003 a făcut 774 de victime în întreaga lume, inclusiv 349 în China continentală şi 299 în Hong Kong, potrivit OMS.
Noul virus a apărut în China. Primul caz de coronavirus chinezesc
Boala a fost detectată pentru prima dată, în luna decembrie, într-o piaţă din orașul chinez Wuhan, oraş cu 11 milioane de locuitori. Femeia infectată se întorsese din Wuhan şi a fost identificată de autorităţile thailandeze la 8 ianuarie.
Iniţial, a fost stabilit diagnosticul clinic de pneumonie uşoară, apoi testele de laborator au confirmat că noul coronavirus este cauza.
Piaţa din Wuhan este specializată în vânzarea angro de fructe de mare şi peşte. Acolo lucrau mai mulţi pacienţi contaminaţi. Piaţa a fost închisă şi au avut loc operaţiuni de decontaminare.
Turiştii sunt sfătuiţi să evite pieţele de peşte din China, iar dacă s-au întors din Asia şi au simptome asemănătoare gripei să meargă urgent la doctor.
CE ESTE CORONAVIRUS ȘI CÂT DE PERICULOS POATE FI
Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS, sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.
Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficienţei umane, HIV, prezent la numeroase specii de animale şi care se poate transmite cu uşurinţă şi între specii. De aceea, coronavirusul poate infecta şi omul cu forme care pot deveni mortale.
Virusul din China se răspândeşte îngrijorător. PRIMELE SIMPTOME
Specialiştii vorbesc că, la început, coronavirusul poate fi confundat foarte uşor cu gripa pentru că principalele simptome sunt asemănătoare unei gripei sau răcelii şi apar la 2-4 zile de la infectare.
Primele simptome sunt aşadar: strănut, oboseală, tuse, rinoree, febră, durere în gât, accentuarea simptomelor astmului.
Dar în forme grave coronovirusul poate duce pana la simptome precum: insuficienţă pulmonară, insuficienţă renală, cardiacă şi hepatică, diaree şi frisoane.
PRIMELE SIMPTOME ALE CORONAVIRUSULUI
strănut
oboseală
tuse
rinoree
febră
durere în gât
accentuarea simptomelor astmului.
SIMPTOME FORMEI GRAVE DE CORONAVIRUS
insuficienţă pulmonară
insuficienţă renală
insuficienţă cardiacă
insuficienţă hepatică
diaree
frisoane.
Cât de periculos poate fi coronavirus
NU EXISTĂ TRATAMENT PENTRU INFECȚIE
La fel ca şi în cazul gripei ori răcelilor nu există un tratament pentru infecţia în sine ci doar pentru simptome.
În plus, pentru moment, nu există nici vaccin care să prevină o eventuală contaminare sau dezvoltarea unei forme grave sau, chiar mortală, a bolilor provocate de coronavirus.
Epidemia din acest an intervine cu puţin timp înainte de festivităţile de Noul An chinezesc, perioadă în timpul căreia sute de milioane de persoane călătoresc pentru a-şi vizita familia.
În Thailanda, autorităţile au implementat controale termice obligatorii pe aeroporturile din Bangkok, Chiang Mai, Phuket şi Krabi, pentru pasagerii care provin din zonele din China unde există riscul de contaminare, în contextul în care Thailanda primeşte un sfert din zborurile internaţionale din Wuhan, un oraş de 11 milioane de oameni unde boala a fost detectată pentru prima dată în decembrie într-o piaţă.
Cu ocazia Anului Nou Chinezesc, care începe în acest sfârşit de săptămână, circa 1.300 de pasageri vor călători pe această rută în fiecare zi, astfel că autorităţile thailandeze doresc să evite orice risc de epidemie în condiţiile în care sezonul turistic este în toi.
La Hong Kong, autorităţile au declarat de asemenea că sunt în „alertă maximă”, după ce SARS (Sindrom Respirator Acut Sever) a provocat câteva sute de decese în intervalul 2002-2003. Aeroportul oraşului, unul dintre cele mai aglomerate din lume, efectuează deja controale termice pentru toţi pasagerii. Cei care sosesc din Wuhan trebuie să completeze şi un formular şi se confruntă cu pedepse de până la șase luni de închisoare dacă mint.
În Vietnam, Ministerul Sănătăţii a decretat un „risc ridicat de infecţie” şi a solicitat controale amănunţite la graniţa sa nordică, cu China.
De asemenea, în Filipine, un băieţel chinez în vârstă de cinci ani a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Autorităţile sunt în alertă pe toate aeroporturile internaţionale ale ţării în vederea detectării oricărui pasager cu simptome de boală respiratorie.
Noul virus de pneumonie apărut în China a trecut Oceanul Pacific şi a ajuns în Statele Unite. Primul american contaminat este un bărbat de 30 de ani care a vizitat oraşul Wuhan.
SUA este ultima ţară atinsă de coronavirus după China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda şi Taiwan. Simptomele clinice au inclus la unii pacienţi febră, dificultăţi respiratorii şi leziuni pulmonare.
Atenţionare de călătorie transmisă de MAE: Focar de pneumonie virală (coronavirus)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Populară Chineză că, în provincia Hubei, localitatea Wuhan, există un focar de pneumonie virală (coronavirus) şi recomandă, temporar, evitarea deplasărilor în zonă.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Beijing: +861065323616, Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong: +85225233813, +85225233817 şi Consulatului General al României la Shanghai: +862162701146, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României în R.P. Chineză +8618611737488, Consulatului General al României la Shanghai: +8613701949075 şi Consulatului General al României în R.A.S. Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că românii care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs),care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.
Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) se reuneşte miercuri pentru a stabili dacă este oportun să declare o „urgenţă de sănătate publică la nivel mondial”.
Citiți și:
Sfaturile medicului Tudor Ciuhodaru, după ce a fost emisă o alertă globală din cauza unui nou virus