În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Basarabia a fost ocupată de către sovietici, rămânând în posesia Uniunii Sovietice la sfârşitul războiului terminat în anul 1945.
Sovieticii au impus un regim extrem de dur în Republica Moldova, ţara confruntându-se cu o foamene fără precedent în perioada 1946 – 1947. Ţăranii au fost obligaţi de sovieticii să predea toate produsele agricole. Oamenii au fost lăsaţi fără ultimul bob de grâu, foametea devenind o problemă extrem de pregnantă în Basarabia, potrivit Adevărul.
În judeţul Cahul se înregistraseră oficial, în perioada februarie 1946 – februarie 1947, 10 cazuri de canibalism.
"În ianuarie 1947, o ţărancă din satul Ţambula, raionul Bălţi, a tăiat, în scopul de a-i mânca, doi din cei patru copii ai săi, o fetiţă de şase ani şi un băieţel de cinci ani. Un ţăran din Glinjeni, raionul Chişcăreni, a chemat la el o vecină pe care a sugrumat-o şi a mâncat-o. Un altul din satul Cajba, Glodeni, şi-a omorât nepotul de 12 ani, care venise la el şi l-a mâncat”, se arată în raportul semnat de Ana Guţu.
În perioada foametei din 1946- 1947 se estimează că ar fi murit undeva la circa 300.000 de moldoveni. 70% din oamenii morţi în timpul foametei au decedat din cauza distrofiei.