Un tablou pictat de René Magritte, înfățișând un peisaj stradal sinistru luminat, a fost vândut cu peste 121 de milioane de dolari, marți, la o licitație organizată de Christie's la New York, depășindu-și estimarea de 95 de milioane de dolari și doborând recordul licitației pentru lucrările artistului suprarealist, potrivit CNN.
Fiind unul dintre cele mai mari tablouri dintr-o succesiune de 27 de lucrări, toate intitulate „L'empire des lumières” („Imperiul luminii”), pânza din 1954 este bine cunoscută în rândul experților în arta secolului XX pentru amploarea sa, starea impecabilă și detaliile subtile.
Casa de licitații a descris opera de artă drept "bijuteria coroanei ” din colecția fostei sale proprietare, regretatul designer american de interior Mica Ertegun, din care o parte a fost scoasă la vânzare marți.
[GAL layout="5"]Lucrarea înfățișează o casă cu un singur felinar în față. Flacăra lămpii luminează întreaga pânză, inclusiv copacii întunecați - de culoare aproape neagră - din prim-plan, în timp ce imaginea se reflectă senină deasupra unui bazin de apă. Deasupra peisajului stradal, un cer albastru deschis presărat cu nori albi și pufoși se întinde până în vârful pânzei.
De ce valorează atât de mult tabloul
Pictura a fost lăudată pentru capacitatea sa unică de a juxtapune un peisaj nocturn și lumina zilei - un motiv suprarealist pe care Magritte l-a explorat în picturile sale peisagistice timp de aproape două decenii.
„Motivul este una dintre puținele imagini cu adevărat iconice din arta secolului al XX-lea, iar pictura, în special cerul și lumina pâlpâitoare din prim-plan”, a declarat Max Carter, vicepreședintele Christie's pentru arta secolelor XX și XXI, pentru CNN, înainte de vânzare, adăugând că lucrarea are o „strălucire extraordinară”.
Prețul de vânzare, care a zdrobit estimările, marchează un punct luminos în contextul încetinirii vânzărilor de artă la nivel mondial și al unei piețe de artă marcată de incertitudini economice.
„Atunci când icoanele apar pe piață, ele își creează propria dinamică de piață”, a spus Carter.
Alte două lucrări de Magritte au fost incluse în vânzare: Tablourile „La cour d'amour” și „La Mémoire”, care s-au vândut cu 10,53 milioane de dolari și, respectiv, 3,68 milioane de dolari.
Ce reprezintă tabloul lui René Magritte
Deși poate cel mai bine cunoscut pentru reprezentările sale suprarealiste ale bărbaților purtând pălării de bowling, Magritte a petrecut o perioadă de 15 ani explorând tranziția fugară de la zi la noapte în pictura de peisaj. El a realizat în total 17 picturi în ulei și 10 guașe (picturi pe bază de apă) care poartă toate numele „L'empire des lumières” - și fiecare cu mici alternanțe între versiuni.
Picturile paradoxale au crescut în cerere, în special atunci când o versiune mare creată în 1954 a fost prezentată în Pavilionul Belgiei la Bienala de la Veneția și a fost vândută celebrei colecționare Peggy Guggenheim. Magritte a continuat să creeze trei pânze la fel de mari - inclusiv cea vândută marți - în același an, pentru a nu dezamăgi alți colecționari.
Când a fost întrebată despre suprarealismul relativ subtil al operelor „L'empire des Lumières”, Sandra Zalman, profesor asociat de istoria artei la Universitatea din Houston, a susținut că stâlpul de iluminat a fost o iterație timpurie a iconicului bărbat cu pălărie cu boruri.
„Umbra stâlpului de iluminat face aluzie la bărbatul cu pălărie bowler, plutind - sau bântuind - spațiul care altfel ar fi considerat un peisaj liniștit, deși sinistru”, a declarat ea.
Zalman a adăugat că momentul vânzării este, de asemenea, potrivit - nu doar pentru că coincide cu centenarul mișcării suprarealismului, ci și pentru că are loc într-un „moment suprarealist al istoriei”.
„Aș spune, de asemenea, că epoca suprarealiștilor a fost la fel de plină de anxietate”, a spus Zalman. „Există aproape prea multe paralele”.