Antena 3 CNN Actualitate Un robo-fermier românesc va fi utilizat în livezile din România. AFIR a finanţat proiectul cu 360.000 de euro

Un robo-fermier românesc va fi utilizat în livezile din România. AFIR a finanţat proiectul cu 360.000 de euro

Mihai Paul
2 minute de citit Publicat la 17:29 20 Sep 2024 Modificat la 17:46 20 Sep 2024

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a acordat o finanţare nerambursabilă de aproximativ 360.000 de euro pentru un proiect inovativ, "Robo-fermierul", care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol.

Potrivit unui comunicat al AFIR , Agenţia a finanţat, prin PNDR 2014 - 2020, dezvoltarea de proiecte pilot în sectoarele agricol, pomicol, alimentar şi forestier, conform Agerpres.

Alocarea financiară totală a fost de peste 9,4 milioane de euro, fonduri pe care AFIR le-a utilizat prin cele 26 de proiecte contractate,  precizează AFIR.

"Robo-fermierul este conceptul 100% românesc - idee şi dezvoltare - care aduce tehnologia de ultimă oră în sectorul pomicol, marcând, totodată, un prim pas în direcţia dezvoltării de soluţii robotizate pentru monitorizarea şi îngrijirea culturilor şi a pomilor. Este un demers inovativ alături de care a fost şi AFIR, atât în sprijinirea realizării proiectului, cât şi prin acordarea unei finanţări nerambursabile de aproximativ 360.000 de euro", a transmis AFIR.

Platforma robotică va contribui la întreținerea plantațiilor prin activităţi ca tăierea ierbii, săpat, monitorizarea sănătății plantelor, înlocuind tractoarele clasice.

Grupul care a dezvoltat "Robo-Fermier" este format din trei membri: Liderul de proiect - SC Pereco SRL - alături de expertul în robotică Călin Dragoş, precum şi cei doi parteneri ai liderului de proiect: Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Băneasa şi societatea Integro Management Consult SRL.

Investiţia în valoare de 359.829 de euro finanţată de AFIR şi realizată în localitatea Băteşti din judeţul Prahova, constă în realizarea platformei modulare robotice autonome Robo-Fermier.

Robo-fermierul poate suplini atât lipsa forţei de muncă cât şi utilizarea tractorului.

În cadrul proiectului sunt implicaţi un producător şi un procesator agricol, un expert în robotică, un consultant în dezvoltarea agriculturii ecologice şi un institut de cercetare în scopul obţinerii unei soluţii utile fermierilor.

 Astfel, "fermierul" robot apelează la soluţii inovative din domeniile: poziţionare globală (GPS), utilizarea senzorilor (accelerometru, giroscop, compass), a sateliţilor şi a imaginilor luate la nivelul plantaţiei, precum şi dezvoltarea şi folosirea unor instrumente de management al informaţiei, de interpretare a variaţiilor şi de reducere a emisiilor de carbon şi a energiei electrice.

"Tehnologia robotică vine în sprijinul fermierilor prin acoperirea deficitului de forţă de muncă din agricultură. Proiectul pilot dovedeşte că platforma robotizată Robo-Fermier este o soluţie pentru problemele reale şi practice identificate în fermele pomicole ecologice, iar rezultatul proiectului are şanse mari de a fi asimilat în economia reală. Astfel, iniţiativa şi mai ales realizarea echipei de proiect este cu atât mai lăudabilă cu cât principalul motiv al demersului nu a fost obţinerea unui profit, ci aducerea la viaţă a unei idei, trecând peste multe greutăţi logistice, dificultăţi şi momente în care tot proiectul părea că se prăbuşeşte", se spune în comunicat.


Etichete: AFIR madr fermier
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole