Antena 3 CNN Life Un restaurant englez își amendează clienții care nu mănâncă tot din farfurie

Un restaurant englez își amendează clienții care nu mănâncă tot din farfurie

de Naty Badea    |   

Nu mâncați tot ce comandați la "All you can eat"? Plătiţi amendă! Cel mai recent caz a avut loc în Marea Britanie, unde proprietarul unui pub aplică o penalizare celor care nu consumă tot ce iau de la bufetul de fripturi. O măsură anti-risipă din ce în ce mai răspândită. Iar în China este chiar lege.

Mark Graham, proprietarul The Star Inn Vogue, un pub foarte popular din satul St. Day din Cornwall, a decis că cine exagerează în timp ce se servește de la bufet cu friptură și apoi lasă în farfurie o parte din ceea ce a comandat acolo, va trebui de acum să plătească o amendă de 2,40 lire sterline (adică aproximativ 2,86 euro). O sumă modestă, dar semnificativă, în condițiile în care a fost concepută tocmai ca o penalizare: "Îți umpli farfuria prea mult și apoi nu mănânci, plătești", relatează La Repubblica.

Abordarea proprietarului de restaurant englez cu privire la problema risipei alimentare nu este nouă. O dinamică similară în relația dintre proprietarul restaurantului și clienții acestuia din cauza comportamentelor de acest tip este tot mai frecventă de mai mult timp.

Încă din 2016 proprietarul restaurantului chinezesc Himalaya din orașul german Menden, din landul Renania de Nord-Westfalia, a stabilit un tarif de 2 euro care se adăuga la nota de plată a oricui lăsa peste 100 de grame de resturi de mâncare în farfurie. Povestea a stârnit apoi discuții între experții în protecția consumatorilor și industria restaurantelor din țară. Autoritățile germane nu știau la momentul respectiv în ce direcție să se îndrepte, deoarece legislația nu prevedea nimic asemănător, apoi s-a stabilit că este legal şi că patronii de restaurante pot aplica suprataxa.

În acest moment măsura se aplică în multe ţări ale lumii, chiar și în Italia. În China în anul 2020, președintele Xi Jinping a lansat campania de stat "Farfuria curată" pentru reducerea risipei alimentare. Astfel în localurile de sushi "all you can eat" s-au introdus amenzi pentru cei care comandă mai mult decât pot mânca. Pe scurt, plătești pentru ceea ce proprietarii de restaurante sunt obligați să arunce fără motiv. Mai ales că în unele cazuri vorbim despre specialități care necesită adesea o pregătire îndelungată manuală.

 

Subiecte în articol: all you can eat amenda restaurant
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile