Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Reputatul specialist român dr. Maria Nițescu a dezvăluit la Antena 3 cum deosebește fructele și legumele bune de cele cu pesticide

Reputatul specialist român dr. Maria Nițescu a dezvăluit la Antena 3 cum deosebește fructele și legumele bune de cele cu pesticide

Gabriel Dano
4 minute de citit Publicat la 23:18 13 Iul 2021 Modificat la 23:21 13 Iul 2021

"Cum procedez eu. M-am obișnuit după foarte mulți ani de căutări prin magazine - știu unde merg, știu la ce raion merg și ce produse cumpăr. Am pierdut foarte mult timp să citesc etichetele, pentru că și oamenii trebuie să înțeleagă lucrul acesta că, în primul rând, trebuie să se informeze.

Nu poți să mergi să citești o etichetă dacă tu nu ai nici cele mai elementare noțiuni despre ce ar trebui să conțină alimentul respectiv. Numai că problema se pune în cazul fructelor și legumelor. Și îmi permit aici să accentuez că într-adevăr importul de legume și fructe din alte țări decât cele din UE sunt cele care pun cele mai mari probleme.

Le spun cetățenilor să meargă în supermarket sau la piață - la piață, de regulă, nu am văzut etichete unde să fie specificată proveniența legumelor. La lăzi ne uităm, dar ne uităm degeaba, pentru că lăzile acelea nu sunt cele care spun adevărul despre originea produsului.

În supermarket, de regulă, se mai specifică țara de origine și atunci primul lucru pe care trebuie să îl facă un om care merge la supermarket să cumpere legume este să vadă de unde sunt acestea, să fie mai atent și să evite legumele și fructele din alte țări din afara UE, nu pentru că vin din Egipt sau din Vietnam, ci pentru că acolo există altă legislație și pentru că suntem siguri întotdeauna că acele produse au fost supuse controlului la graniță, așa cum ar trebui să se întâmple", a spus Maria Nițescu.

Alertă privind căpșunile, după o anchetă făcută de Antena 3. Medic: Efectele fungicidelor din acestea sunt dezastruoase

Antena 3 a testat, cu ajutorul specialiștilor, mai multe tipuri de căpşuni, de import şi româneşti, cumpărate atât din piaţă, cât şi din supermarket. Iar concluzia este că suntem îmbolnăviți cu bună știință.
Un sortiment din cele cinci era stropit cu o substanţă anti-mucegai peste limita legală.

Așa că Institultul de Cercetări Alimentare a notificat autorităţile pe motiv că această depăşire reprezintă un risc pentru sănătate. Ancheta pe larg, AICI.

Simona Carniciu, medic primar diabet și boli metabolice, a venit cu date suplimentare, în emisiunea "În fața națiunii", despre pericolul reprezentat de tratarea fructelor și legumelor cu substanțe periculoase.

Ce efect au fungicidele din fructe asupra sănătății

"Problemele sunt multiple. În primul rând, știm cu toții că orice substanță toxică poate să aibă două metode de acțiune: una rapidă și una pe termen lung. Cea rapidă de obicei se instalează aproape imediat după consum și poate să fie ca o reacție alergică sau poate să fie greață, amețeală, alergie.

Cele care sunt cronice, care pun de fapt probleme cu adevărat și de multe ori trec neobservate și nu ajungem să cunoaștem cauza unor boli cum ar fi, de exemplu, cancerul, toate perturbările florei microbiene intestinale, celui de al doilea creier, care în fapt este răspunzător pentru foarte multe dintre problemele cronice din ziua de azi, de la obezitate, boli de inimă, diabet zaharat, cancere. Nu trebuie să uităm că aceste substanțe pot dăuna neurologic, și ne gândim în primul rând la bolile neurodegenerative, nu trebuie să uităm de afectările endcocrine, care sunt din ce în ce mai des întâlnite în ziua de azi", a spus dr. Simona Carniciu.

Am dus roșiile din piață la analize. Concluzia specialiștilor este îngrijorătoare

Nici în cazul roșiilor situția nu este mai bună. Sunt stropite bine cu insecticide şi culese imediat, ca să se coacă în magazine. Am dus cinci tipuri de tomate la analize. Am ales roşii româneşti, de import, dar şi bio, cumpărate atât dintr-o piaţă din Capitală, cât şi dintr-un lanţ de magazine.

Pe o singură roşie, din Turcia, specialiştii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar aşteaptă ca alţii să vină cu soluţii şi legi mai bune în Parlament. Urmăriţi o anchetă realizată de Roana Rotaru, în cadrul unei noi campanii News Hour with CNN: "MANCARE LA TESTARE".

Pentru a verifica cât de multe pesticide contin roșiile din comerț reporterul Antena 3 a cerut ajutorul specialiștilor de la Institutul de Cercetări Alimentare. Reporterul Antena 3 a fost însoţit de un inginer din industria alimentară şi au cumpărat împreună mai multe sortimente de roşii din diverse locuri. Prima oprire: într-un supermarket din Capitală.

"O sa cumpărăm roșii de import din Turcia și ne mai trebuiesc roșii ecologice să vedem dacă sunt într-adevăr ecologice", a explicat Roana Rotaru.

Apoi, reporterul Antena 3 și specialistul au mers mai departe într-o piaţă din sectorul 6 din Capitală de unde au cumpărat mai multe sortimente de roşii.

În timp ce Roana alegea roșiile să le ducă la analize, chiar unii comercianţi admiteau că pare o misiunea aproape imposibilă să mai găsim roşii curate.

Subiectul a fost comentat și în emisiunea În fața națiunii, moderată de Sabina Iosub, de Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), și doctorul Laura Ene, medic primar Diabet și Boli Metabolice.

"Este foarte greu de spus cine verifică legumele din România. În mod normal, ar trebui să le verifice atât Protecția Consumatorului cât și ANSVS, dar și alte instituții care au această calitate. Din nefericire, România nu este încă pregătită și aceste instituții ale statului nu au laboratoare suficiente care să verifice aceste lucruri.

Motiv pentru care se întămplă ceea ce se întâmplă pe piață. Plecând de la calitatea produselor și de la originea lor, Ministerul Agriculturii are un corp de control care are în sarcinile de serviciu chiar această sarcină", a explicat Dragoș Frumosu.

Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole