Antena 3 CNN Life Știinţă "Un rege va muri": Au fost descifrate tăblițele eclipsei de lună, vechi de 4.000 de ani. O profeție se referă la „distrugerea Iranului”

"Un rege va muri": Au fost descifrate tăblițele eclipsei de lună, vechi de 4.000 de ani. O profeție se referă la „distrugerea Iranului”

de Mia Lungu    |   

Cercetătorii au descifrat, în sfârșit, tăblițele cuneiforme vechi de 4.000 de ani, descoperite acum mai bine de 100 de ani în zona unde acum se află Irakul. Ele au fost adăugate la colecția Muzeului Britanic cu multe decenii în urmă, potrivit Live Science.

Tăblițele descriu modul în care unele eclipse de lună sunt prevestitoare de moarte, distrugere și ciumă.

Cele patru tăblițe de lut "reprezintă cele mai vechi exemple de compendii de prevestiri de eclipse lunare descoperite până acum", au scris Andrew George, profesor emerit de babiloniană la Universitatea din Londra, și Junko Taniguchi, cercetător independent, într-un articol publicat recent în Journal of Cuneiform Studies.

Autorii tăblițelor au folosit ora nopții, mișcarea umbrelor și data și durata eclipselor pentru a prevesti ce urmează.

De exemplu, o profeție spune că dacă "o eclipsă se întunecă din centrul ei deodată și se limpezește deodată: un rege va muri, distrugerea Elamului". Elam era o zonă din Mesopotamia centrată în ceea ce este acum Iranul.

O altă profeție spune că dacă "o eclipsă începe în sud și apoi se limpezește: căderea Subartu și Akkad", care erau ambele regiuni ale Mesopotamiei la acea vreme. Încă o profeție spune: "O eclipsă în ceasul de seară: înseamnă ciumă".

Este posibil ca astrologii antici să se fi folosit de experiențe trecute pentru a determina ce semne prevestitoare au eclipsele.

"Originea unora dintre semnele prevestitoare ar fi putut să se afle în experiența reală - observarea unui semn urmat de o catastrofă", a declarat George pentru Live Science într-un e-mail.

Cu toate acestea, cele mai multe preziceri au fost probabil determinate printr-un sistem teoretic care leagă caracteristicile eclipsei de diverse preziceri, a observat el.

Tăblițele cuneiforme provin probabil din Sippar, un oraș care a înflorit în ceea ce este acum Irakul, a declarat George pentru Live Science. În momentul în care tăblițele au fost scrise, Imperiul Babilonian înflorea în anumite părți ale regiunii. Tabletele au intrat în colecția Muzeului Britanic între 1892 și 1914, dar nu au fost traduse și publicate integral până acum

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile