Incidentul s-a petrecut în provincia Aceh. Puiul de elefant a fost găsit de reprezentanții Agenţiei provinciale pentru Conservarea Naturii cu capcana încă atașată de trompa secționată aproape în totalitate.
Animalul a fost transportat la centru veterinar pentru elefanți din apropiere de Banda Aceh, capitala provinciei. Medicii au fost nevoiți să-i amputeze trompa, iar operația a fost destul de riscantă.
Cu toate acestea, femela și-a revenit după operație. Reprezentanții cabinetului veterinar s-au declarat șocați de moartea acesteia.
„Moartea ei a fost șocantă... după operație arăta bine și era activă”, a spus Rika Marwati, medic veterinar la centru, potrivit AP News. „S-a îmbolnăvit brusc de stres, iar operația s-a infectat luni seara și până dimineața a fost declarată moartă.”
Ecologiștii spun că pandemia de coronavirus a dus la o creștere a braconajului în Sumatra, pentru că sătenii se îndreaptă către vânătoare din motive economice.
Numărul elefanților de pe insulă care au murit după ce au fost prinși în capcane sau otrăviți a ajuns la 25 în ultimii nouă ani, doar în districtul East Aceh, a spus Arianto, directorul Agenţiei provinciale pentru Conservarea Naturii.
În iulie, un elefant a fost găsit fără cap într-o plantație de palmieri din East Aceh. Poliția a arestat un presupus braconier, iar alte patru persoane au fost reținute pentru că au cumpărat fildeș provenit de la animalul mort.
Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), a ridicat statutul elefantului de Sumatra de la ”pe cale de dispariție” la ”în pericol critic” în 2012, mai ales din cauza unei scăderi semnificative a populației. În ultimii 25 de ani, numărul exemplarelor s-a redus cu peste 69%, echivalentul unei întregi generații.