Antena 3 CNN Externe Un profesor israelian spune că a vorbit în SUA cu președintele Iranului: "Vrea să joace rol de mediator în problema ostaticilor"

Un profesor israelian spune că a vorbit în SUA cu președintele Iranului: "Vrea să joace rol de mediator în problema ostaticilor"

de Adrian Iclozan    |   

Un profesor israelian stabilit în SUA afirmă că a discutat, marți, la New York, cu președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, în cadrul unei reuniuni interconfesionale găzduite de acesta din urmă, relatează Times of Israel.

Pezeshkian s-a deplasat în SUA pentru a participa la cea de-a 79-a Adunare Generală a Națiunilor Unite.

Profesorul citat de Times of Israel este istoricul și specialistul în studii iudaice Lior Sternfeld. El predă la Universitatea din Pennsylvania în calitate de cadru didactic asociat.

Sternfeld susține că președintele iranian știa că oaspetele său este evreu și că, în pofida acestui aspect și a tensiunilor dintre țările celor doi, invitația profesorului nu a fost anulată.

Autor al cărții „Între Iran și Sion: Istorii evreiești din Iranul secolului XX”, Sternfeld menționează că i-a dat președintelui iranian o copie a volumului său.

Postul TV israelian Canal 12 relatează că la întâlnirea invocată de profesorul Sternfeld au participat mai mulți rabini, alături de reprezentanți musulmani și creștini.

La rândul său, rețeaua de știri iraniană Press TV a publicat imagini de la reuniune, din care reiese faptul că au fost prezenți și membri ai grupului ultraortodox Neturei Karta, virulent antisionist.

Profesor israelian: "Pezeshkian spune că Iranul vrea să joace un rol în criza ostaticilor"

Potrivit Canal 12, profesorul Sternfeld a fost invitat la eveniment de cercetători iranieni cu care a fost în contact.

Postul TV israelian susține că el a ridicat problema ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.

„A fost interesant. A fost dificil. A fost respectuos”, a declarat Sternfeld despre eveniment.

Profesorul l-a citat pe președintele iranian spunând că "războiul este teribil și trebuie să înceteze".

Relevant, un alt canal media din Israel, l-a menționat pe profesorul de istorie spunând că „Iranul dorește să joace un rol de mediator în problema ostaticilor”.

Mai mult, potrivit lui Sternfeld, Masoud Pezeshkian ar fi afirmat că, după ce Israelul și palestinienii vor ajunge la un acord de încetare a conflictului acceptabil pentru ambele părți, Iranul nu va prelua lupta în locul poporului palestinian.

În SUA, președintele iranian a luat apărarea grupării Hezbollagh

Gruparea Hezbollah "nu poate rămâne singură împotriva unei țări care este apărată, susținută și aprovizionată de statele europene şi de SUA", a declarat Masoud Pezeshkian într-un interviu acordat canalului american CNN.

El a cerut comunității internaționale "să nu permită ca Libanul să devină o altă Gaza".

Luni, loviturile aeriene israeliene împotriva țintelor Hezbollah din Liban s-au soldat cu aproape 600 de morți, potrivit autorităților de la Beirut.

Armata israeliană a raportat că un "număr mare" de membri Hezbollah au fost uciși.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile