Antena 3 CNN Externe Un prieten din Europa al lui Putin se dezice de el: Țara mea nu e "un cal troian" pentru Moscova

Un prieten din Europa al lui Putin se dezice de el: Țara mea nu e "un cal troian" pentru Moscova

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 07:00 02 Sep 2024 Modificat la 10:35 02 Sep 2024

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a negat că are legături strânse cu omologul său rus Vladimir Putin și a respins insinuările că țara sa este un „cal troian” pentru Moscova. Deși a recunoscut că Serbia nu s-a aliniat Europei și nu a aplicat sancțiuni împotriva Rusiei, el a subliniat că Belgradul a condamnat în repetate rânduri invazia rușilor în Ucraina, scrie Euronews.

Într-o conferință de presă la conferința de securitate GLOBESEC de la Praga, Vucic a spus că nu s-a întâlnit și nici nu a vorbit cu Putin în cei peste doi ani de când Rusia a invadat Ucraina.

"Da, în mod tradițional avem legături foarte bune și nu ascundem asta. Nu mi-e rușine de asta. Așa a fost întotdeauna între sârbi și ruși. Sutem singura țară din Europa care nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei Și, după cum puteți vedea, nu mi-e frică să spun asta deschis”, a declarat el.

„Nimeni în Europa nu este de acord cu mine în această chestiune, dar toată lumea din Europa înțelege poziția mea”, a adăugat președintele Serbiei.

Vucic a recunoscut că Serbia nu s-a aliniat cu restul Europei în aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei, dar a menționat că Belgradul a condamnat în mod repetat invadarea Ucrainei la conferințe internaționale, precum Adunarea Generală a ONU.

Serbia și Turcia sunt singurele țări candidate la UE care au refuzat să impună sancțiuni Rusiei.

Pe de altă parte, președintele Muntenegrului Jakov Milatović a declarat: „Acum cinci ani, 30% din veniturile noastre din turism proveneau din Rusia. A fost greu să adoptăm sancțiunile împotriva Rusiei și să urmăm Consiliul UE, dar am reușit”. Muntenegru este, de asemenea, o țară candidată la integrarea în UE.

„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028”

Pe de altă parte, Vucic a spus că a avut un dialog „foarte bun” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a recunoscut că este puțin probabil ca Serbia să devină stat membru al UE până în 2028, dată până la care alte țări din Balcanii de Vest speră să adere la bloc.

„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028, pentru că sunt multe probleme. În primul rând, e un interes al Uniunii Europene, care diferă din când în când de interesele noastre. Și cred că dacă unii dintre noi ar putea deveni membri ai UE, nu se poate întâmpla înainte de 2030. Dar asta este doar estimarea mea”, a afirmat președintele sârb.

Serbia, care a devenit țară candidată la UE în 2012, a înregistrat puține progrese în domeniul statului de drept și al reformelor democratice, care sunt principalele precondiții pentru aderarea la blocul celor 27 de națiuni.

Belgradul trebuie, de asemenea, să-și alinieze politicile externe cu cele ale UE, iar asta ar include sancțiuni impuse Rusiei.

Cel mai recent raport Freedom House clasează scorul Serbiei în privința drepturilor politice la nivelul 18 dintr-un maxim de 40, ceea ce plasează țara în categoria regimurilor hibride parțial libere, cu o tendință descendentă spre autoritarism.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole