Antena 3 CNN Externe Un ostatic israelian a fost salvat din mâinile Hamas, după 10 luni. „Operațiune complexă” în tunelurile din Gaza

Un ostatic israelian a fost salvat din mâinile Hamas, după 10 luni. „Operațiune complexă” în tunelurile din Gaza

de Andreea Ştefan    |   

Armata israeliană a declarat marți că a salvat un ostatic în vârstă de 52 de ani deținut de Hamas din 7 octombrie, în cadrul unei „operațiuni complexe” în sudul Gazei. Kaid Farhan Al-Qadi, un beduin, tată a 11 copii, se află în stare stabilă la spital, au precizat Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) într-un comunicat, potrivit CNN.

„El este într-o stare medicală stabilă și este transferat pentru verificări medicale la un spital. Familia sa a fost informată cu privire la detalii, iar FDI îi însoțește”, se arată în declarație.

[GAL layout="3"]

Hostages Families Forum, care militează pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, a sărbătorit întoarcerea lui Al-Qadi din Rahat, în sudul Israelului.

„Întoarcerea acasă a lui Kaid nu este altceva decât miraculoasă”, a declarat acesta. „Cu toate acestea, trebuie să ne amintim: operațiunile militare singure nu pot elibera restul de 108 ostatici, care au suferit 326 de zile de abuz și teroare”.

Al-Qadi a fost găsit în interiorul unui tunel de către comandourile unității de elită Shayetet 13 a Marinei. Operațiunea a fost condusă de Comandamentul Sudic al FDI, agenția de securitate Shin Bet și Divizia 162 a FDI.

Se spune că starea sa de sănătate este bună, informează Times of Israel.

În prezent, se crede că 104 dintre cei 251 de ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie se află încă în Gaza, inclusiv cadavrele a 34 de persoane a căror moarte a fost confirmată de FDI.

Hamas a eliberat 105 civili în timpul unui armistițiu de o săptămână la sfârșitul lunii noiembrie, iar patru ostatici au fost eliberați înainte de aceasta. Opt ostatici au fost salvați de trupe în viață, iar cadavrele a 30 de ostatici au fost, de asemenea, recuperate, inclusiv trei uciși din greșeală de armată în timp ce încercau să scape de răpitorii lor.

Hamas deține, de asemenea, doi civili israelieni care au intrat în Fâșie în 2014 și 2015, precum și corpurile a doi soldați ai IDF care au fost uciși în 2014.

IDF afirmă că nu pot fi publicate detalii suplimentare în acest stadiu „din cauza problemelor legate de securitatea ostaticilor noștri, de securitatea forțelor noastre și de securitatea statului”.

Armata descrie operațiunea de salvare drept „complexă”.

Al-Qadi este în stare bună de sănătate și este dus la un spital pentru verificări suplimentare, adaugă IDF.

Subiecte în articol: Kaid Farhan Al-Qadi ostatic Gaza Hamas
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile