Antena 3 CNN Actualitate Justiție Un om de afaceri important, trimis în judecată pentru dare de mită și spălare de bani

Un om de afaceri important, trimis în judecată pentru dare de mită și spălare de bani

2 minute de citit Publicat la 17:33 06 Mar 2018 Modificat la 17:33 06 Mar 2018

Călin Mitică, om de afaceri care controlează compania Transferoviar Grup SA, a fost trimis în judecată de procurorii DNA din Cluj pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată George Mihuţ (fost director al Salinei Ocna Dej) acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani; Elena Lucia Tanasă (fost director vânzări la Societatea Naţională a Sării SA) - luare de mită; Kinga Mădărăşan (director general la SC Transferoviar Grup SA) - dare de mită; Adriian Ştefan (director de infrastructură la SC Transferoviar Grup SA) - complicitate la dare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Adrian Cosmin Ianchiş şi Cornel Eugen Miclea, la data faptelor administratori ai unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 7 iulie 2011 - 11 decembrie 2013, omul de afaceri Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în nouă tranşe succesive, a sumei totale de 87.841 lei către Georgel Mihuţ, la acea dată director al Salinei Ocna Dej, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA în relaţia cu Salina Ocna Dej.

Acest "sprijin" consta în obţinerea atribuirii, de la autoritatea contractantă Societatea Naţională a Sării Salrom SA sau de la Salina Ocna Dej (structură din cadrul acestei societăţi naţionale), a unor contracte de lucrări şi servicii, precum şi derularea acestora în condiţii favorabile intereselor SC Transferoviar Grup SA.

Procurorii arată că remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive emise de societatea comercială administrată de Adrian Ianchiş şi Cornel Eugen Miclea. Ulterior, sumele astfel transferate au fost retrase din contul bancar al firmei respective şi predate în numerar lui Georgel Mihuţ.

"În acest mecanism, un rol important l-a avut inculpatul Ştefan Adriian, care a pus în practică deciziile inculpatului Călin Mitică privind remiterea celor 87.841 lei, în sensul că a iniţiat organizarea efectivă a circuitului financiar, disimulat, (realizat prin decontarea unor facturi fictive emise de firma inculpaţilor Ianchiş Cosmin Adrian şi Miclea Cornel Eugen) şi a urmărit buna funcţionare a acestuia. În acelaşi context, în datele de 13 decembrie 2012 şi 7 noiembrie 2013, inculpata Mădărăşan Kinga, în calitate de director general la SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, a remis cu titlu de mită inculpatei Tanasă Elena Lucia, în calitate de director Vânzări, Logistică, Parteneriate în cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA, bijuterii din aur în valoare totală de 10.000 lei, o parte dintre acestea fiind procurate de inculpatul Ştefan Adriian", mai spun procurorii.

DNA afirmă că remiterea bijuteriilor s-a realizat pentru ca Tanasă să avantajeze interesele de afaceri ale Transferoviar Grup, în cadrul desfăşurării procedurilor privind atribuirea şi menţinerea atribuirii serviciilor de transport de sare (destinată unui combinat din Ungaria) pe calea ferată, precum şi în vederea acceptării inserării unor clauze favorabile intereselor Transferoviar Grup, în contractele de transport şi actele adiţionale încheiate.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparţin inculpaţilor Călin Mitică, Georgel Mihuţ şi Kinga Mădărăşan, dar şi pe sume de bani ridicate de la Călin Mitică (12.590 franci elveţieni) şi Georgel Mihuţ (4.200 lei).

Dosarul se va judeca la Tribunalul Cluj.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole