Antena 3 CNN Externe Un om a murit în incendiile din Grecia. Spitale și o mănăstire evacuate. Imagini apocaliptice, flăcările ajung la 25 de metri înălțime

Un om a murit în incendiile din Grecia. Spitale și o mănăstire evacuate. Imagini apocaliptice, flăcările ajung la 25 de metri înălțime

de Georgiana Marina    |   

Un om a murit în incendiile uriașe care devastează Grecia. Sute de pompieri și zeci de aeronave de stingere a incendiilor încearcă să țină sub control flăcări înalte de peste 25 de metri. Grecia e în alertă maximă. Trei spitale, inclusiv unul pentru copii, două mănăstiri și un orfelinat au fost evacuate luni după-amiază. Oamenii au primit cel puțin 30 de alerte pe telefon prin care li se recomanda să evacueze zonele, scrie eKathimerini.

Cadavrul, despre care se crede că este al unei femei în vârstă de 60 de ani, a fost găsit într-un magazin care a ars în Vrilissia, oraş situat la nord de Atena.

Autorităţile transmit că riscul rămâne extrem de ridicat pentru că nu se anunţă precipitaţii, umiditatea este extrem de redusă, iar vântul suflă cu putere. Grecia se va află inclusiv sub o avertizare de cod portocaliu de caniculă.

Aproape 700 de pompieri, 32 de unități aeriene de aruncat apă şi 190 de maşini au fost mobilizate pentru a stinge incendiul izbucnit duminică la nord de Atena.

Potrivit autorităţilor, lupta cu flăcările este una dificilă din cauza vântului puternic, a secetei prelungite şi a faptului că vegetaţia este foarte densă în pădurile din apropierea capitalei elene. În ultimele ore însă se pare că vântul s-a mai domolit, așa că sunt speranțe că pompierii vor putea aduce flăcările sub control.

[GAL layout="5"]

Autoritățile au comunicat că cel puțin 18 persoane au fost rănite, mai ales din cauza inhalării de fum, când incendiul a ajuns în zonele învecinate ale unei suburbii. Observatorul Național al Greciei a declarat luni seara că imaginile din satelit arată că incendiul a afectat aproximativ 10.000 de hectare.

Medicii din Atena i-au avertizat pe cei cu afecțiuni cronice, bătrânii, femeile însărcinate, copiii, și cei cu probleme respiratorii și cardiace să se protejeze.

„Vântul venea din toate părțile. Fumul era sufocant. Nu puteai vedea. Ochii îți lăcrimau. Nu puteai să respiri. Nu puteai vedea casa. Eram la 50 de metri distanţă de casă, și nu o puteam vedea. Nu vedeam nici măcar elicopterul de intervenție. Nu-l puteam vedea. Îl puteai doar auzi. Nimic altceva. Am văzut flăcările la aproximativ 150 de metri distanță și am sunat la pompieri” au povestit locuitorii din Atena.

Autoritățile au spus că unele persoane care au refuzat să-și părăsească casele au rămas blocate și au avut nevoie de ajutor, punând în pericol viața pompierilor.  

Anul trecut, incendiile de vegetație din Grecia au ucis peste 20 de persoane, inclusiv 18 migranți care au fost prinși de flăcări în timp ce traversau o pădure din nord-estul Greciei și au fost surprinși de un incendiu masiv care a ars mai mult de două săptămâni.

Meteorologii au avertizat despre pericolul crescut de incendii din cauza condițiilor meteorologice de duminică până joi. Alte zeci de incendii de vegetație au izbucnit luni în mai multe părți ale Greciei.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în țara mediteraneană în timpul verilor calde și uscate, dar autoritățile au spus că schimbările climatice fac c acwste incendii să fie mai mari și mai frecvente.

 

Subiecte în articol: Grecia incendii pompieri
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile