Antena 3 CNN Life Știinţă Un obiect misterios care a generat un fenomen cosmic unic a fost descoperit de satelitul „Einstein" al Chinei

Un obiect misterios care a generat un fenomen cosmic unic a fost descoperit de satelitul „Einstein" al Chinei

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 00:17 05 Noi 2024 Modificat la 00:20 05 Noi 2024

China a detectat un obiect spațial misterios cu satelitul „Einstein Probe” (EP) şi a surprins un fenomen unic care „licărește precum focurile de artificii”, provocând interesul astronomilor. Lansat în ianuarie 2024, satelitul a captat o intensificare spectaculoasă a radiațiilor X de la o sursă necunoscută, care a crescut de 300 de ori într-un interval de doar 12 secunde. Această descoperire oferă o nouă perspectivă asupra proceselor cosmice extreme și sugerează că alte fenomene tranzitorii similare ar putea fi încă nedetectate. EP este echipat cu tehnologie avansată de observație, permițându-i să identifice astfel de evenimente efemere, care până acum erau aproape imposibil de surprins, scrie Interesting Engineering. 

Obiectul tranzitoriu recent descoperit are caracteristici spectrale și temporale care nu se potrivesc cu niciun tip cunoscut, ceea ce ar putea oferi perspective importante asupra universului și proceselor fizice extreme.

Aceste „artificii” cosmice fugitive ar putea furniza informații cruciale despre modul în care corpurile cerești se formează și evoluează, fiind semnificative pentru studierea fenomenelor cosmice extreme, conform ScienceNet, o publicație afiliată Academiei Chineze de Științe.

Evenimentul tranzitoriu recent descoperit prezintă o explozie dramatică de raze X

Evenimentul tranzitoriu, denumit EP240408a, a fost detectat de satelitul EP pe 8 aprilie. Acesta a înregistrat o explozie puternică de raze X care s-a intensificat de 300 de ori și a durat doar 12 secunde înainte de a dispărea. Emisiile de raze X de la această sursă au dispărut aproximativ 10 zile mai târziu.

Potrivit lui Yuan Weimin, investigatorul principal al misiunii EP și cercetător la Observatoarele Astronomice Naționale ale CAS, acest eveniment este dificil de detectat pentru alte telescoape cu raze X și cu spectru multi-lungime de undă.

„Această descoperire sugerează că înțelegerea noastră anterioară a fenomenelor cerești tranzitorii ar putea fi doar vârful aisbergului”, a declarat omul de știință chinez.

Prima hartă completă al spațiului în raze X obținută de satelitul astronomic chinez Einstein. Sursa foto: Academia Chineză de Științe / Distribuită prin Xinhua

Lansat în ianuarie, satelitul EP este echipat cu tehnologie avansată de detecție a razelor X, inclusiv două instrumente: un telescop cu raze X cu câmp larg (WXT) și un telescop de urmărire cu raze X. WXT, inspirat de structura ochilor de homar, este proiectat pentru observații simultane cu câmp larg și imagistică precisă cu raze X.

De la începutul operațiunilor sale, satelitul EP a identificat 60 de evenimente tranzitorii confirmate, precum și multe alte posibile candidaturi. Acestea includ stele, pitice albe, stele neutronice, găuri negre, supernove și explozii de raze gamma. În plus, satelitul a capturat imagini cu raze X ale lunii în septembrie.

Noua descoperire a unei explozii de raze gamma oferă informații despre formarea găurilor negre

Satelitul a detectat și o explozie de raze gamma, denumită EP240315a, situată la aproximativ 25,6 miliarde de ani-lumină distanță. Această descoperire evidențiază capacitatea satelitului de a identifica explozii de raze gamma din universul timpuriu și oferă noi perspective asupra proceselor fizice din colapsul stelar, care duc la formarea găurilor negre și crearea de jeturi relativiste, potrivit lui Yuan.

Pentru Paul O’Brien, șeful departamentului de astrofizică de la Școala de Fizică și Astronomie a Universității din Leicester, satelitul EP a demonstrat importanța monitorizării extinse a cerului în raze X.

„Capacitățile de monitorizare și urmărire au permis descoperirea numeroaselor evenimente noi tranzitorii de raze X și monitorizarea regulată a surselor cunoscute. Descoperirile EP arată deja un impact major în știință”, a remarcat O’Brien. Satelitul este cunoscut și sub numele de „Tianguan”, în onoarea observației unei supernove SN1054 de către astronomii chinezi în anul 1054.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole