Antena 3 CNN Life Sănătate Un nou tratament revoluţionar dă speranţe bolnavilor de diabet. O tânără de 25 de ani a scăpat de injecţiile cu insulină

Un nou tratament revoluţionar dă speranţe bolnavilor de diabet. O tânără de 25 de ani a scăpat de injecţiile cu insulină

de Naty Badea    |   

Pentru prima dată, o echipă chineză a reușit să aducă în remisie simptomele diabetului de tip 1 prin transplantul de celule producătoare de insulină obținute din celulele stem ale pacientului reprogramate.

O chinezoaică în vârstă de 25 de ani este prima pacienta cu diabet zaharat de tip 1 din lume care a primit un transplant din celulele responsabile de producerea insulinei, create cu ajutorul celulelor stem obtinute prin reprogramarea celulelor propriului corp.

Conform La Repubblica operația s-a dovedit până acum a fi un succes: celulele au prins rădăcini și au început să funcționeze regulat, iar la un an de la procedură pacienta poate consuma zaharuri fără a fi nevoie să-și monitorizeze glicemia sau să fie supusă injecțiilor cu insulină. O echipă de cercetători chinezi care lucrează în diferite instituții de cercetare și universități efectuează acest "tratament de pionierat".

Tratamentul descris în noua cercetare face parte dintr-un studiu clinic de fază 1, primul din dezvoltarea unei noi terapii, în care un număr mic de pacienți primesc tratamentul pentru a verifica siguranța acestuia, care are ca scop validarea acestei noi metode de autotransplant pentru tratamentul diabetului de tip 1. Ar fi o procedură inovatoare, care ar extinde semnificativ posibilitățile de tratare a acestei boli, care în prezent continuă să forțeze pacienții la o dependență cronică de injecțiile de insulină.

Tehnica descrisă în noul studiu implică prelevarea celulelor pacienților, reprogramarea acestora pentru a obține celule stem induse și apoi producerea de insulițe pancreatice pentru a fi reimplantate în pancreas. Procedura de perfuzie efectuată pe chinezoaica de 25 de ani a durat doar o jumătate de oră, s-a dovedit a fi sigură, iar la trei luni după operație insulele pancreatice autotransplantate au început să producă în mod regulat insulină, la niveluri suficiente pentru a permite femeii să nu mai aibă nevoie de injecții. Și au continuat să funcționeze în mod regulat și la niveluri satisfăcătoare, pe parcursul perioadei de monitorizare de un an descrisă în studiu.

În general, transplantul de insuliță pancreatică nu este o noutate. În mod normal, se efectuează folosind celule prelevate de la un donator decedat, care necesită totuși utilizarea imunosupresoarelor pentru a preveni distrugerea lor de către sistemul imunitar și care adesea întâmpină dificultăți pe termen lung. Odată cu autotransplantul experimentat de cercetătorii chinezi, toate aceste probleme ar dispărea, iar tratamentul ar putea fi extins la o gamă mult mai largă de pacienţi. 

Mai multe companii lucrează, de asemenea, pentru a încerca să producă insulițe pancreatice create din celule stem prelevate de la donatori, o procedură care ar permite standardizarea și extinderea producției și, prin urmare, să reducă costurile tratamentului. În acest caz, pacienții ar fi forțați să ia imunosupresoare pe viață, dar tot ar fi posibil să se depășească multe dintre problemele (cum ar fi lipsa donatorilor) care împiedică în prezent multe persoane care ar putea beneficia de accesarea unui transplant. O altă posibilitate este aceea de a închide insulele pancreatice pentru a fi transplantate în microcapsule speciale, care împiedică sistemul imunitar să le atace și, prin urmare, ar putea evita pacienții să fie supuși unor terapii imunosupresoare.

Subiecte în articol: diabet tratament China pacienti
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile