Antena 3 CNN Actualitate Un nou scandal pe bugetul pentru 2017. Cum ar fi pus Iohannis în pericol investițiile din acest an

Un nou scandal pe bugetul pentru 2017. Cum ar fi pus Iohannis în pericol investițiile din acest an

Ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu îl acuză pe Klaus Iohannis că a compromis investițiile pe anul acesta, după ce a întârziat trei săptămâni promulgarea bugetului de stat, ceea ce conduce la întârzieri în contractarea şi derularea lucrărilor.

"S-a întârziat bugetul cu trei săptămâni, timp în care autorităţile locale nu au putut să îşi aprobe bugetele, din cauza faptului că nu exista bugetul naţional. Asta înseamnă că investiţiile pentru acest an sunt aproape compromise", a afirmat Olguța Vasilescu, într-un interviu pentru TVR.

La data de 21 decembrie, odată cu anunțarea propunerii de prim ministru al României, președintele PSD Liviu Dragnea anunța că „până pe 15 ianuarie 2017, cel mai târziu, trebuie să adoptăm Bugetul de Stat".

Însă Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru analiza bugetului abia în 27 ianuarie, iar acesta a fost apoi aprobat de Guvern pe 31 ianuarie 2017.

Contactat telefonic la Antena 3, vicepreședintele Comisiei de Buget, deputatul PNL Florin Cîțu a declarat că PSD încearcă, prin aceste acuzații, să iasă basma curată din faptul că bugetul ”nu poate fi implementat fără distrugerea economiei”. 

Mai mult, Florin Cîțu a arătat că Liviu Dragnea este principalul responsabil de amânarea bugetului pe 2017, după ce l-a amânat cu o săptămână, după venirea sa din ”vacanța” din Statele Unite ale Americii.

Ce prevede Bugetul pentru 2017

Bugetul pentru acest an asigură finanțarea măsurilor asumate în Programul de Guvernare privind majorarea pensiilor, salariilor din sistemul public și a altor beneficii sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, se arată într-un comunicat al Guvernului din 31 ianuarie.

De asemenea, bugetul este construit cu încadrarea în limita de deficit bugetar de 3% din PIB și asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relația cu partenerii internaționali privind alocarea a 2% din PIB bugetului MApN. Suma de 16,3 miliarde lei, prevăzută pentru MApN, provine din alocări bugetare și venituri proprii și reprezintă o creștere cu 52% față de anul precedent. Guvernul asigură astfel premiza dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici.

Suma alocată învestițiilor în bugetul pentru 2017 este de 39,4 miliarde lei, reprezentând 4,84% din PIB, cu 10 miliarde lei mai mult decât anul trecut.

 

Subiecte în articol: Klaus Iohannis
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile