Antena 3 CNN Externe Mapamond Orașul unde se construiește cel mai înalt zgârie-nori de lemn din lume. Cum va arăta clădirea

Orașul unde se construiește cel mai înalt zgârie-nori de lemn din lume. Cum va arăta clădirea

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 09:40 30 Aug 2024 Modificat la 09:51 30 Aug 2024

Orașul american Milwaukee găzduiește deja cel mai înalt turn din lemn din lume. Dar un alt zgârie-nori din lemn, și mai înalt, ar putea fi adăugat la linia sa orizontală, proiectat de un studio din Vancouver, potrivit CNN.

[GAL layout="2"]

Firma Michael Green Architects (MGA) a publicat recent planurile pentru acest proiect, care include un turn de 55 de etaje realizat în principal din lemn masiv - panouri groase, comprimate, multistratificate din lemn masiv. Dacă va fi construită, clădirea va uzurpa actualul deținător al titlului mondial, turnul Ascent de 25 de etaje, realizat de Korb + Associates Architects, și va deveni cea mai înaltă clădire din statul Wisconsin.

MGA, care este specializată în arhitectura din lemn, speră că proiectul va stabili un „nou punct de referință global pentru construcția din lemn masiv”.

Proiectul face parte din reamenajarea Marcus Performing Arts Center, care a fost inaugurat în 1969 și a primit premiul Honor Award for Excellence in Architectural Design din partea American Institute of Architects în 1970. Condusă de Neutral, care se autointitulează „companie de dezvoltare regenerativă”, reamenajarea va transforma ceea ce este în prezent parcarea de beton a centrului într-un spațiu cu unități rezidențiale, birouri, restaurante, cafenele, magazine alimentare și piețe publice.

„Suntem încântați să anunțăm că Orașul Milwaukee a anunțat selectarea MGA ca arhitect pentru reamenajarea Marcus Performing Arts Center, care ar putea deveni cea mai înaltă structură din lemn de masă din lume și cea mai înaltă clădire din Wisconsin. Acest proiect inovator își propune să stabilească un nou punct de referință pentru construcția din lemn masiv cu până la 55 de etaje și 1,2 milioane metri pătrați pe mai multe clădiri, inclusiv noi locuințe, birouri, magazine, camere de hotel, parcări și spații publice.”, a anunțat firma MGA, pe 7 august, pe Facebook.

Potrivit MGA, construcția va costa aproximativ 700 de milioane de dolari.

Clădirea turn din lemn ar urma să aibă peste 180 de metri înălțime

Deși utilizarea lemnului în masă este în continuă creștere la nivel mondial, datorită schimbărilor în reglementările privind construcțiile și a schimbării atitudinii față de acest material, acesta nu a ajuns încă la înălțimea clădirilor din beton și oțel - deși în ultimii ani a fost propusă o serie de clădiri înalte din lemn. MGA spune că proiectul său de turn ar avea o înălțime de aproximativ 182 de metri - mai mult decât dublu față de turnul Ascent, înalt de 87 de metri.

„Cursa pentru înălțime este importantă”, a declarat Michael Green, arhitect și fondator al MGA. „Nu este vorba despre a te da mare, ci despre a arăta publicului ce este posibil.”

El a argumentat că motivul pentru care zgârie-norii din lemn nu au devenit încă mainstream este că schimbările climatice nu au fost în centrul discuției. „Nu a fost nevoie să provocăm status quo-ul oțelului și betonului”, a spus el. „Dar pentru că aceste materiale sunt atât de dure pentru climă, a trebuit să găsim o modalitate diferită de a construi turnuri și clădiri mari în general.”

„Construind cu lemn, construim de fapt cu un rezervor de carbon”

În prezent, sectorul clădirilor și construcțiilor este responsabil pentru 37% din emisiile globale, o mare parte din acestea fiind generate de producția și utilizarea unor materiale precum betonul și oțelul, care sunt mari emițătoare de carbon. Copacii sunt opusul, absorbind carbon pe tot parcursul vieții lor. Dacă acești copaci sunt transformați în masă lemnoasă și folosiți pentru construcții, carbonul este „blocat” sau sechestrat pentru toată durata de viață a clădirii. „Construind cu lemn, construim de fapt cu un rezervor de carbon”, a susținut Green.

El admite însă că aprovizionarea cu suficient lemn durabil la scara necesară pentru construirea orașelor noastre ar putea fi o provocare. Într-adevăr, unele studii avertizează că cererea crescută de lemn de masă ar putea crește presiunile asupra utilizării terenurilor.

Pentru a realiza presupusele economii de carbon, copacii trebuie să crească o perioadă semnificativă de timp pentru a sechestra carbonul și să fie replantați după ce sunt tăiați. Green a declarat că MGA utilizează lemn din păduri gestionate în mod responsabil în America de Nord.

Pe termen lung, el crede că, pentru a contracara problemele de aprovizionare, arhitecții vor trebui să se gândească și la altceva decât la lemn, adăugând că MGA lucrează în prezent la crearea altor materiale de construcție pe bază de plante. Cu toate acestea, susține el, dacă dorim să renunțăm la beton și oțel, lemnul de masă „este cea mai bună opțiune pentru prezent”.

Bariere în calea utilizării lemnului masiv pentru construirea de clădiri

Alte bariere în calea utilizării lemnului masiv au fost atât costurile, cât și reglementările stricte privind construcțiile. Dar, în ultimii ani, acest lucru s-a schimbat, a explicat Green, iar în multe regiuni, costul lemnului de masă este acum competitiv cu cel al betonului și oțelului. „Există mai mulți producători disponibili decât înainte: acum avem o piață mare și competitivă, care este în continuă creștere”, a spus el.

Codurile de construcție au evoluat și ele, unele țări din Europa impunând utilizarea construcțiilor din lemn ca parte a obiectivelor lor climatice. În SUA, Codul internațional al construcțiilor și-a actualizat politica privind lemnul de masă în 2021, permițând construirea de clădiri din lemn de masă de peste șase etaje.

Orașul Milwaukee a fost deosebit de avangardist, a declarat Green, încurajând dezvoltarea în centrul orașului și, în același timp, fiind dispus să experimenteze cu materiale noi. Turnul propus va folosi în continuare fundații din beton și componente din oțel pentru a forma miezul lifturilor, dar Green estimează că lemnul va reprezenta aproximativ 90% din materialul de construcție.

„Orașele americane de rangul doi sunt cele care deschid noi drumuri în ceea ce privește inovațiile care vor contribui la gestionarea schimbărilor climatice”, a declarat el.

Speranța sa este că turnul din Milwaukee va contribui la promovarea inovațiilor în domeniul arhitecturii ecologice și va deschide imaginația oamenilor cu privire la construcțiile din lemn.

„Avem nevoie de momente revoluționare, iar acesta este un moment revoluționar”, a spus Green.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole