Antena 3 CNN Actualitate Un nou pericol îi pândește pe români. Simptomele sunt ca la COVID-19

Un nou pericol îi pândește pe români. Simptomele sunt ca la COVID-19

Ambrozia continuă să fie coșmarul multor români - planta crește pe terenuri virane și provoacă alergii grave, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale COVID-19. Cu toate că proprietarii sunt obligați prin lege să își curețe terenurile de ambrozie, acest lucru nu se întâmplă și mii de persoane de toate vârstele suportă din greu consecințele alergiei.

de Dan Gabor    |   

În Arad sunt kilometri întregi acoperiți cu ambrozie, spre revolta și disperarea celor care locuiesc în apropiere. Începând cu luna august, alergiile provocate de această plantă nocivă creează mari probleme de sănătate. În această perioadă ambrozia este în plină înflorire iar polenul care creează cele mai mari probleme poate fi dus de vânt 450 de kilometri.

Medicii atrag atenția că alergiile provocate de ambrozie sunt dintre cele mai periculoase. "Sunt pacienți care dezvoltă o simptomatologie respiratorie în principal, calitatea vieții acestor pacienți este extrem de redusă, de unde și adresabilitatea către serviciul nostru este foarte mare", spune medicul alergolog Camelia Ciacli.

Potrivit legii, proprietarii sau administratorii care nu înlătură ambrozia de pe terenurile pe care le deţin riscă amenzi între 750 lei şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 lei şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Ambrozia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, are un tip de polen care provocă rinita alergică, numită şi „febra fânului”. Planta atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie şi se întinde până sfârşitul lui octombrie, iar o singură ambrozie poate elibera până la un miliard de particule de polen.

Persoanele sensibile au reacţii care pot însemna crize de strănut şi ochi roşii, nas înfundat, rinoree, dureri de cap, mâncărime în gât, pierderea mirosului, somnolenţă, oboseală cronică. În cazuri foarte grave, polenul de ambrozie poate provoca şoc anafilactic.

Subiecte în articol: ambrozie
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile