Antena 3 CNN Externe Mapamond Un nord coreean a reușit să fugă în Coreea de Sud, dar nu i-a plăcut și a vrut să se întoarcă. Însă planul n-a mers așa cum spera

Un nord coreean a reușit să fugă în Coreea de Sud, dar nu i-a plăcut și a vrut să se întoarcă. Însă planul n-a mers așa cum spera

de Daniela Chihaia    |   

Poliția sud-coreeană a reținut un bărbat nord-coreean care a încercat să se întoarcă acasă trecând frontiera super securizată cu un autobuz furat.

Bărbatul a fost prins marți pe Podul Unificării care desparte cele două Corei, după ce a ignorat soldații care i-au făcut semn să oprească și a intrat cu autobuzul într-o baricadă, potrivit BBC.

Deși aproximativ 34.000 de nord-coreeni au fugit în sud de când peninsula coreeană a fost divizată, în urmă cu mai bine de 70 de ani, dezertorii care doresc să se întoarcă acasă sunt foarte puțini.

Bărbatul, care are aproximativ 30 de ani, le-a spus polițiștilor de frontieră că a vrut să se întoarcă acasă pentru că nu îi mai plăcea în Sud și s-a confruntat cu o serie de dificultăți. Potrivit presei sud-coreene, el a fugit din Coreea de Nord în urmă cu aproximativ un deceniu.

Acesta ar fi furat autobuzul marți dimineață, dintr-un garaj din orașul Paju și a fost prins o jumătate de oră mai târziu.

Imaginile de pe camerele de supraveghere din garaj îl arată pe bărbatul cu pălărie încercând să deschidă mai multe vehicule până când a reușit să intre în autobuz.

Încă nu se știe dacă era beat sau drogat în momentul incidentului, însă exist speculații în acest sens.

Bărbatul, care a lucrat ca zilier în Paju și în alte orașe, a spus la poliție că a vrut să fugă pentru că avea mai multe amenzi neplătite.

Ce salarii au dezertorii nord-coreeni în Coreea de Sud

Legea din Coreea de Sud le interzice cetățenilor, inclusiv dezertorilor nord-coreeni, să treacă granița spre nord fără autorizație guvernamentală. Dezertorilor nord-coreeni din sud li se acordă automat cetățenia. Infractorii pot primi până la zece ani de închisoare dacă sunt găsiți condamnați.

Coreea de Sud primește peste 1.000 de dezertori din Nord în fiecare an. În schimb, numărul dezertorilor care s-au întors în Coreea de Nord a fost de doar 31 din 2012 până în 2022, potrivit Ministerului Unificării din Sud.

Unii se întorc sau încearcă să facă acest lucru pentru că nu se adaptează la viața din Sud sau pentru că au așteptări mult mai mari. Dezertorii câștigă în medie aproximativ 2,3 milioane de woni (1.740 de dolari) pe lună, potrivit unui studiu al Fundației Korea Hana publicat săptămâna aceasta.

Alții vor să se întoarcă acasă pentru că pur și simplu le este dor de familiile lor.

Însă întoarcerea acasă vine cu un risc. Unii repatriați au fost trimiși direct la închisoare, în timp ce alții au ajuns în centre de reeducare.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile