Un judecător federal american a dat dreptate parţial, sâmbătă seara, unor organizaţii neguvernamentale care contestau decretul împotriva refugiaţilor semnat de Donald Trump, împiedicând expulzarea persoanelor reţinute de vineri în virtutea acestui decret, potrivit AFP.
Judecătoarea Ann Donnelly de la tribunalul federal din Brooklyn (New York) - care fusese sesizată de mai multe asociaţii de apărare a drepturilor omului, între care puternica ACLU - a ordonat autorităţilor americane să nu recurgă la nicio expulzare a cetăţenilor din cele şapte ţări musulmane vizate de decret - Iran, Irak, Yemen, Somalia, Libia, Siria, Sudan - care dispun de documente ce îi autorizează să intre în SUA.
"Această decizie arată că atunci când preşedintele Trump adoptă legi sau decrete ce sunt neconstituţionale şi ilegale, tribunalele sunt pregătite să apere drepturile tuturor", a declarat directorul ACLU, Anthony Romero, la ieşirea din sala de audiere a instanţei.
Chiar dacă dosarul este departe de a fi rezolvat şi o nouă audiere urmează să aibă loc în februarie, "important în această seară este ca nimeni să nu fie urcat într-un avion", a precizat avocatul ACLU, Lee Gelernt. El a indicat, de asemenea, că judecătoarea ordonase guvernului să comunice lista tuturor persoanelor reţinute în aeroporturile americane începând de vineri seara.
Zeci de cetăţeni din cele şapte ţări vizate au fost arestate în numeroase aeroporturi din SUA în urma acestui decret, fără să se cunoască încă numărul lor exact.
În plus faţă de plângerea depusă de asociaţiile respective, numeroase manifestaţii aveau loc sâmbătă în aeroporturi, cerând eliberarea acestor cetăţeni, dintre care cei mai mulţi dispun de vize în regulă, ba chiar de cartea verde prin care autorităţile le aprobaseră sejurul pe teritoriul american.