Antena 3 CNN Life Știinţă Un „inel de foc” va apărea în curând pe cer, în unele părți ale lumii. De unde se poate vedea eclipsa parțială de soare

Un „inel de foc” va apărea în curând pe cer, în unele părți ale lumii. De unde se poate vedea eclipsa parțială de soare

de Mia Lungu    |   

Un eveniment de eclipsă solară va crea miercuri un „inel de foc” pe cerul de deasupra unor părți ale Americii de Sud, potrivit NASA, transmite CNN.

Eclipsele solare inelare au loc atunci când luna trece între Pământ și soare, când luna este aproape sau în cel mai îndepărtat punct al orbitei sale de Pământ, astfel încât nu poate bloca complet soarele, așa cum se întâmplă în timpul unei eclipse solare totale. În schimb, lumina arzătoare a soarelui înconjoară umbra lunii, creând așa-numitul inel de foc.

Traiectoria eclipsei inelare de miercuri va traversa oceanele Pacific și Atlantic, precum și Antarctica, dar cei din îndepărtatul teritoriu din sud-estul Pacificului Rapa Nui, cunoscut și sub numele de Insula Paștelui, și părți din Argentina și Chile ar trebui să poată vedea fenomenul inelului de foc dacă cerul este senin.

Între timp, o eclipsă parțială de soare în formă de semilună va fi vizibilă în Hawaii, Samoa Americană, Brazilia, Fiji, Polinezia Franceză, Mexic, Noua Zeelandă, Insulele Pitcairn, Kiribati, Tonga, Uruguay, Georgia de Sud, Insulele Falkland și multe alte locuri.

Dacă vă aflați în calea eclipsei parțiale sau inelare și intenționați să observați oricare dintre cele două spectacole cerești, asigurați-vă că aveți o pereche de ochelari de eclipsă certificați sau un vizor solar portabil. Razele nocive ale soarelui nu vor fi niciodată complet în afara vederii, iar observarea acestor evenimente vă poate afecta ochii dacă vă uitați direct la soare.

Traiectoria eclipsei solare din 2 octombrie

Eclipsa inelară va începe la 12:50 p.m. ET și se va termina la 4:39 p.m. ET, potrivit Time and Date.

Traiectoria va începe la aproximativ 1.700 de kilometri sud-vest de Hawaii, apoi se va deplasa spre sud-vest, potrivit EarthSky. Se așteaptă ca eclipsa să atingă apogeul, ceea ce înseamnă că întunecarea soarelui de către umbra lunii va fi maximă, la 2:45 p.m. ET deasupra oceanului, timp de puțin peste 7 minute.

Dar eclipsa va oferi în continuare un spectacol pentru observatorii cerului de pe uscat. Eclipsa inelară va fi vizibilă pentru prima dată pe uscat în îndepărtata insulă Rapa Nui, faimoasă pentru sutele de statui în formă de cap găsite pe insulă, la ora 15:07 ET, iar inelul de foc va avea o durată de 6 minute și 23 de secunde, potrivit EarthSky.

Apoi, eclipsa va ajunge pe coasta Patagoniei din Chile la 4:22 p.m. ET înainte de a apărea în Anzi și de a deveni vizibilă în Argentina câteva minute mai târziu și apoi pe coasta Atlanticului de Sud la 4:27 p.m. ET.

În cele din urmă, o eclipsă parțială va fi vizibilă la nord de Insulele Falkland și Georgia de Sud la 4:36 p.m. ET.

Ce evenimente astronomice urmează

Următorul eveniment de lună plină, luna vânătorului, care va avea loc pe 17 octombrie, va fi o superlună și cea mai apropiată lună a anului, la 357.428 kilometri distanță.

Luna castorului va avea loc pe 15 noiembrie, iar ultima lună plină a anului va fi luna rece de pe 15 decembrie.

Între timp, observatorii cerului pot anticipa un sezon aglomerat de ploi de meteoriți pentru a încheia anul 2024. Iată datele de vârf pentru activitatea cerească viitoare, conform Societății Americane de Meteorologie:

Draconidele: 7-8 octombrie

Orionidele: 20-21 octombrie

Tauridele sudice: 4-5 noiembrie

Tauridele nordice: 11-12 noiembrie

Leonide: 17-18 noiembrie

Geminide: 13-14 decembrie

Urside: 21-22 decembrie

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile