Mark Kimmitt este fostul secretar de stat adjunct pentru afaceri politico-militare, cel care a ocupat această funcţie în mandatul lui George W. Bush. Înainte de a se alătura Departamentului de Stat, a fost general de brigadă în armata Statelor Unite şi a ocupat funcţia de adjunct al secretarului adjunct al Apărării pentru Orientul Mijlociu.
Potrivit generalului Kimmit, parte din motivul pentru care contraofensiva s-a dovedit o provocare o reprezintă faptul că linia frontului are o lungime de aproape 1.000 de kilometri (600 de mile).
Şi mai mult, ruşii au avut mai multe luni la dispoziţie să-şi pregătească apărarea, constituită din mai multe rânduri de obstacole.
„Ceea ce încearcă să facă ucrainenii este să găsească punctele slabe ale acestei apărări. Nu vorbim de o mână de obstacole. Ca multe alte ţări, şi ruşii practică ceea ce se cheamă o apărare deliberată. Totul pentru a se asigura că forţele ucrainene sunt oprite cât mai departe posibil”, explică acesta.
Acesta şi-a ilustrat explicaţiile cu nişte tancuri de jucărie, câteva bucăţi de lemn, pietre şi două sfori.
„Avem aici un vehicul supradimensionat, care va trebui să treacă, mai întâi, de un şanţ pentru tancuri. O astfel de piedică presupune ca partea de dedesubt a vehiculului, odată ce acesta înaintează şi după ce reuşeşte să se ridice din ţanţ, să rămână expusă. Dar problema este că partea vulnerabilă nu se află în faţă, nici în lateral, nici deasupra, ci dedesubt. Iar pe măsură ce îşi expune partea de dedesubt, poate fi lovit din plin de foc”, explică generalul.