Antena 3 CNN Externe Un fost ambasador al lui Kim Jong Un a fost numit viceministru în Coreea de Sud. Este primul dezertor care ocupă o astfel de funcție

Un fost ambasador al lui Kim Jong Un a fost numit viceministru în Coreea de Sud. Este primul dezertor care ocupă o astfel de funcție

Robert Kiss
2 minute de citit Publicat la 08:27 19 Iul 2024 Modificat la 08:29 19 Iul 2024

Fostul diplomat nord-coreean Tae Yong-ho a fost numit noul lider al consiliului consultativ prezidențial din Coreea de Sud pentru unificare. Astfel, devine dezertorul cu cel mai înalt rang dintre miile de nord-coreeni care s-au strămutat în Sud - și primul căruia i se acordă un post de viceministru, scrie BBC.

Tae, în vârstă de 62 de ani, a fost ambasador adjunct al Phenianului în Regatul Unit, înainte de a fugi în Coreea de Sud în 2016.

Acesta a devenit primul fost nord-coreean care a câștigat un loc în Adunarea Națională a Coreei de Sud în 2020.

El nu a reușit să-și asigure un al doilea mandat la alegerile parlamentare din aprilie, dar în noul său rol, el va consilia biroul președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol cu ​​privire la unificarea pașnică a Coreei.

„Este persoana potrivită pentru a ajuta la stabilirea unei politici de unificare pașnică bazată pe democrația liberală și pentru a obține sprijin din țară și din străinătate”, a declarat joi biroul prezidențial.

Născut la Phenian în 1962, Tae a intrat în serviciul extern la vârsta de 27 de ani și a petrecut aproape 30 de ani lucrând sub trei generații ale dinastiei Kim.

El a spus în declarații anterioare că a părăsit Coreea de Nord pentru că nu dorea ca copiii săi să aibă „vieți mizerabile”. El și-a arătat, de asemenea, dezgustul față de regimul lui Kim Jong Un și și-a exprimat admirația pentru democrația din Coreea de Sud.

Într-un memoriu publicat anul acesta,Tae a scris despre excesele elitei nord-coreene și profunzimile cultului personalității construit în jurul Kim.

De la dezertarea sa, el a pledat pentru utilizarea „puterii soft” pentru a slăbi regimul Kim și a cerut schimburi de prizonieri între nord și sud.

Potrivit datelor din decembrie anul trecut, aproximativ 34.000 de persoane au dezertat de la nord la sud, potrivit estimărilor Ministerului Unificării din Seul.

Mulți fac acest lucru trecând în China și apoi în Coreea de Sud. În Coreea de Sud, ei primesc automat cetățenia și li se dau bani pentru relocare.

La începutul acestei săptămâni, agenția de spionaj din Seul a cofirmat o altă dezertare importantă a unui fost diplomat.

Presa l-a identificat pe bărbat ca fiind Ri Il Kyu, în vârstă de 52 de ani, și l-au citat spunând că a fugit din cauza „deziluziei față de regimul nord-coreean și a unui viitor sumbru”.

„Fiecare nord-coreean se gândește măcar o dată în viața să fugă în Coreea de Sud”, a spus acesta.

Duminica trecută, Coreea de Sud a marcat pentru prima dată Ziua Dezertorilor. Președintele Yoon Suk Yeol a promis un sprijin financiar mai bun pentru dezertori și stimulente fiscale pentru companiile care îi angajează.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole