Antena 3 CNN Externe Un fost agent al CIA a fost prins că a spionat șapte ani pentru China. A fost condamnat la zece ani de închisoare

Un fost agent al CIA a fost prins că a spionat șapte ani pentru China. A fost condamnat la zece ani de închisoare

de Adrian Dumitru    |   

Un fost agent al CIA a fost condamnat, miercuri, la zece ani de închisoare pentru că a spionat pentru China câtă vreme a lucrat pentru agenția americană de informații, a anunțat Departamentul de Justiție din cadrul guvernului Statelor Unite, conform AFP, citată de Agerpres.

Alexander Yuk Ching Ma, 71 de ani, a pledat vinovat, în mai, la acuzația de „complot cu scopul de a colecta şi a furniza informaţii despre apărarea naţională unui actor străin” - Chinei, în acest caz .

El a fost arestat în august 2020 după ce a recunoscut în fața unui agent sub acoperire al FBI că a contribuit la transmiterea de informaţii confidenţiale către serviciile de securitate chineze, a precizat guvernl american într-un comunicat.

Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la CIA între 1982 şi 1989. Un alt membru al familiei sale a lucrat acolo din 1967 până în 1983.

Potrivit documentelor judiciare, el a fost abordat în 2001 de serviciile chineze care i-au cerut să le prezinte această rudă, decedată între timp. În timpul unei întâlniri într-un hotel din Hong Kong, ei au livrat informaţii clasificate în schimbul a 50.000 de dolari în numerar, potrivit aceloraşi surse.

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a încercat să obțină un loc de muncă ca traducător la filiala FBI din Hawaii, unde locuia atunci.

FBI, „conştient de legăturile lui Ma cu serviciile de informaţii chineze”, l-a recrutat, totuşi, pentru a-i putea monitoriza activităţile şi l-a pus să lucreze cu jumătate de normă din august 2004 până în octombrie 2012, a mai informat Departamentul de Justiție american.

Subiecte în articol: CIA SUA spionaj spioni China relatii SUA-China
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile