Antena 3 CNN Life Știinţă Un fenomen astronomic rar a avut loc în Europa. Ce este „Steve”, fâșia fierbinte care i-a uimit pe experți

Un fenomen astronomic rar a avut loc în Europa. Ce este „Steve”, fâșia fierbinte care i-a uimit pe experți

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 13:23 08 Oct 2024 Modificat la 13:23 08 Oct 2024

Un fenomen astronomic rar, cunoscut sub numele de Steve, a avut loc luni seară în Marea Britanie, în același timp cu aurora boreală, transmite BBC.

În timp ce Steve poate arăta ca aurora boreală și apare în timpul acesteia este fundamental diferit. Este o descoperire științifică relativ nouă și în noaptea de luni spre marți fenomenul a putut fi observat în unele părți ale Scoției și în nord-estul Angliei.

Steve - Strong Thermal Emission Velocity Enhancement - este imprevizibil și durează doar o perioadă scurtă de timp. Se cunosc puține informații despre cum se formează și de ce poate apărea uneori în timpul aurorei boreale.

În timp ce aurorele au loc într-o formă ovală, Steve apare ca o panglică și durează între 20 de minute și o oră.

Deși Steve este vizibil doar în prezența unei aurore, nu este o auroră normală, deoarece oamenii de știință cred că acesta reprezintă o fâșie de gaze fierbinți, temperatura din interiorul acestuia fiind măsurată la 3.000 de grade Celsius.

Deși au existat fotografii cu Steve de zeci de ani, a primit acest nume abia în 2016, în urma unui proiect de știință din SUA, iar cercetătorii care au ales această denumire s-au inspirat dintr-o scenă din filmul de animație „Over the Hedge”.

Oamenii de știință au adaptat mai târziu numele într-un acronim: Strong Thermal Emission Velocity Enhancement.

Și nu doar pasionații de astronomie și-au arătat interesul pentru Steve. În 2019, guvernul canadian a bătut o monedă de colecție în valoare de 20 de dolari cu dungi misterioase de lumină.

Fenomenul a mai apărut în Marea Britanie în noiembrie 2023.

La fel ca și Steve, aurora boreală a fost văzută în Marea Britanie până luni noaptea și marți dimineața devreme.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole