Antena 3 CNN Life Știinţă Un fenomen astronomic bizar va avea loc în următorii ani. O stea „zombie” va reveni la viață: „Nu s-a mai întâmplat asta din 1946”

Un fenomen astronomic bizar va avea loc în următorii ani. O stea „zombie” va reveni la viață: „Nu s-a mai întâmplat asta din 1946”

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 22:13 02 Noi 2024 Modificat la 22:13 02 Noi 2024

O stea „zombie”, care i-a uimit pe oamenii de știință, ar putea reveni la viață în următorii doi ani. Cercetătorii spun că acest fenomen a avut loc ultima dată în anul 1946, potrivit newsweek.com.

Steaua, numită T Coronae Borealis sau T CrB, este situată la aproximativ 3.000 de ani lumină distanță de Sistemul nostru Solar și este de obicei mult prea slabă pentru a fi văzută cu ochiul liber.

În curând, se așteaptă ca steaua să devină mai strălucitoare decât Steaua Polară, explodând într-o „nova” gigantică pentru prima dată din 1946.

Ce este steaua „zombie”?

Elizabeth Hays, șefa Laboratorului de Fizică a Astroparticulelor de la NASA Goddard, a declarat că această „stea zombie” explodează într-o flacără de lumină la fiecare 80 de ani, din cauza faptului că se hrănește cu energia altei stele.

„Aceasta este o stea care este moartă. Nu mai arde ca Soarele nostru. Se numește pitică albă. Are un companion. Aceasta este o stea gigantă roșie și o hrănește într-un fel. De aici își primește porecla de zombie”, a spus ea.

Piticile albe sunt rămășițele mici și dense ale stelelor după ce și-au epuizat tot combustibilul și s-au prăbușit sub propria gravitație, în timp ce gigantele roșii sunt stele în agonie, extinzându-se tot mai mult pe măsură ce rămân fără hidrogen.

Numită și „Steaua Blaze”, pitica albă de mărimea Pământului se află într-un sistem stelar binar cu o gigantă roșie și îndepărtează încet straturile exterioare ale însoțitorului său de-a lungul mai multor ani, devenind mai mare și mai fierbinte cu timpul. În cele din urmă, se încălzește suficient încât explodează într-o „nova”, care nu distruge steaua, spre deosebire de o supernovă, dar o face să strălucească incredibil de puternic.

Steaua rămâne vizibilă timp de aproximativ o săptămână, înainte de a se estompa din nou în neant pentru cea mai mare parte a secolului următor.

După nova, pitica albă revine la dimensiunea sa normală și începe procesul din nou. T CrB tinde să devină nova o dată la 80 de ani, după ce a explodat ultima dată în 1946 și înainte de asta, în 1866.

Când va exploda steaua „zombie”?

T CrB ar fi trebuit să explodeze în septembrie anul acesta, din cauza comportamentului ei care părea similar cu modul în care a acționat chiar înainte de ultima erupție. Cu toate acestea, nu sunt semne că asta se va întâmpla prea curând.

„Este foarte greu de prezis ziua în care se va întâmpla acest lucru. Există o incertitudine foarte mare în această privință și s-ar putea întâmpla în următorii doi ani”, a spus Hays. 

Când va deveni în cele din urmă nova, noua stea va fi situată în constelația Corona Borealis sau Coroana Nordului, care este o curbă de stele în formă de potcoavă situată la vest de constelația Hercule. Se va putea observa cel mai bine din emisfera nordică, departe de poluarea luminoasă a orașelor sau de luminile stradale.

Etichete: stea zombie NASA
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole