Antena 3 CNN Economic Un expert în pensii spune ce e greșit la deciziile de recalculare: „Ne mint ostentativ fără jenă"

Un expert în pensii spune ce e greșit la deciziile de recalculare: „Ne mint ostentativ fără jenă"

de Claudia Popovici    |   

Dorina Barcari, expert pensii, a declarat la Antena 3 CNN că a sesizat contradicție în termeni în decizia de recalcularea a pensiilor. Ea a subliniat că era mai bine dacă alături de acest document era ataşat şi buletinul de calcul pentru ca fiecare pensionar să vadă concret cum s-a aplicat Legea pensiilor. Mai mult, expertul acuză autorităţile care au emis aceste documente că „ne mint ostentativ fără jenă". 

„Pensionarii vor face și infarct", spune expertul despre pensionarii care astăzi au luat cu asalt casele teritoriale de pensii nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor.

Dacă ați fost atent, președintele Casei de Pensii, ieri sau alaltăieri a ținut un discurs în care încerca să ne lămurească, că noi nu avem nevoie de buletinele de calcul, lucru care se întâmplă de ani de zile.

Şi decât să ne tot dea asigurări și să facă comentarii, ar trebui foarte bine să ne dea acele buletine de calcul pe care noi să le verificăm și să putem vedea cu ochii noștri ce date au fost introduse în calcul și în ce calcule au fost introduse. Dar, vedeți, nimeni nu vorbește de ele și încearcă să ne lămurească că nu avem nevoie de așa ceva", a spus expertul la Antena 3 CNN.

În continuare ea face o analiză a structurii deciziei de recalculare, acolo unde spune că a identificat o contradicție între termeni. 

„Eu mai pun o problemă. Dacă citiți articol 144 din lege, acolo spune foarte clar că pensiile calculate în baza legilor anterioare sunt pensii în litera legii actuale și ele nu pot fi modificate, nu pot fi recalculate. Bun. Atunci de ce se vorbește de o altă valoare prin recalculare? Nu cumva e contradicție în termeni?

Care recalculare dacă la articolul 144 zice că nu se recalculează și că rămân așa și doar se aplică VPR-ul pe total puncte realizate. Păi cum poți să spui într-o parte că ălea sunt pensii și că nu se intră în recalculare, adică nu se mai calculează o dată și odată spui că la recalculare poate să se iasă mai mic. Atunci unde spui adevărul şi unde minţi?", a mai punctat expertul. 

Dorina Barcari: „Ne mint ostentativ fără niciun fel de jenă, de ani de zile"

Mai mult, Dorina Barcari spune că a sesizat la doi cunoscuți că în deciziile de recalculare punctajul a fost redus semnificativ şi astfel este atacat un drept al pensionarilor. 

„Eu am văzut cu ochii mei decizii de pensii în care pe decizia de dinainte de legea asta, de recalculările astea și era vorba de doi mecanici de locomotivă de-ai mei. Pe cea de dinainte erau 128 de puncte, total puncte realizate și pe astea cu recalculări sunt 91. Iar în altă variantă erau 102 puncte vechi cu 64 pe astelalte. Păi cum își permit să atace un drept o dată obținut în temei legal, pe bază de o lege organică și în baza unor date reale de muncă pe care cu care ei se joacă.

Au fracționat stagiile de cotizare, le-au dat 7.000 de denumiri cu 7.000 de evaluări de s-au încurcat și ei în ele. Au scos niște date pe care nu le înțelege nimeni. Ne explică oficial că n-avem nevoie de buletine de calcul, iar primul ministru de indicații prețioase să ni se explice că nu o să pierdem.

Știți ceva? Mie mi se pare că lucrurile astea depășesc orice limită de respect și de considerație pentru cetățenii români care au muncit în țara lor și în contractul cu statul și au plătit aceste pensii.

Gestul este sfidare, în sensul în care te desconsideră pentru că ești pensionar și nu mai ești în stare să faci acolo un calculeu sau să verifici ceva. Problema este însă că ei ne mint ostentativ și cum să vă spun fără niciun fel de jenă, de ani de zile.

Buletinele de calcul la deciziile de calculare pot fi emise de soft, spune expertul

Pentru că mai demult, odată cu deciziile de pensii, uneori, nu întotdeauna, veneau niște liste cu datele care au fost extrase din înscrisurile de muncă, dar și se pretinde că alea ar fi fost valorificate în calcule, care calcule nu se puteau verifica, că nu erau.

Dar erau cu titlul de buletin de calcul. Am făcut ani de zile discuții prin tot felul de emisiuni în care am pus întrebarea: domnule, de ce ne mințiți că dacă nu găsești un calcul pe foile alea, cum poți să treci titlu de buletin de calcul? Înseamnă că nu faci joc de mine!

Din 2007, acele foi se numesc date sau adeverință. De ce mi-ai spus că sunt buletine și acum de ce-mi spui că e adeverința? Adică când îți bați joc de mine? Şi au apărut alte două file care s-au numit buletin de calcul, cu niște rezultate.

Dar tu ai un soft pe care ai dat o pălărie de bani și ai făcut atâtea discuții. Vai, vai, ne-a costat soft-ul ăla? Vai, ce grozav e. Softul ăla are este vizibil, poți să te uiți la el pe softul ăla scoţi buletinul de calcul și poți să scoți și ultima filă care îți explicitează tot. De ce nu mi-l dai. Că eu cetăţean l-am plătit, nu l-a plătit Tutankhamon", a spus Dorina Barcari, expert în pensii, la Antena 3 CNN.  

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile