Antena 3 CNN Actualitate Social Un european din opt continuă să lucreze și după pensie. Pensionarii români spun că nu se descurcă cu banii

Un european din opt continuă să lucreze și după pensie. Pensionarii români spun că nu se descurcă cu banii

A.O.
1 minut de citit Publicat la 09:31 10 Dec 2024 Modificat la 09:31 10 Dec 2024

Lipsa banilor, dar și dorința de a rămâne „utili”, îi face pe 13 la sută dintre europeni să continue să lucreze și după ce au ieșit la pensie, potrivit unui raport Eurostat. Banii puțini sunt motivul pentru care pensionarii români continuă să lucreze, în timp ce danezii spun că le face plăcere. 

Printre cei care au continuat să lucreze, aproximativ jumătate au continuat la același loc de muncă, cealaltă jumătate lucrând în altă parte fie cu jumătate de normă, fie la program de opt ore. 

Pensionarii din Țările Baltice sunt în topul statisticii Eurostat. De pildă, în Estonia, mai bine de jumătate dintre pensionari continuă să lucreze, urmați de letoni (44,2%) și lituanieni (43,7%). La polul opus se află România (1,7%), Grecia (4,2%) și Spania (4,9%).

Peste 36 la sută dintre respondenți au spus că au continuat să lucreze și după ce s-au pensionat deoarece le place să muncească și să fie productivi. Danemarca (61,0%), Țările de Jos (59,6%) și Italia (51,7%) au avut cea mai mare proporție de oameni care au continuat să lucreze pentru că le-a plăcut.

La polul opus, se află pensionarii care muncesc pentru că nu au încotro, altfel nu s-ar descurca cu banii (28,6%).  Necesitatea financiară a fost principalul motiv pentru a continua să lucreze în Cipru (68,6%), România (54,3%) și Bulgaria (53,6%), în timp ce Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%) au înregistrat cea mai mică pondere.

Dorința de a se menține integrat social (11,2%) și atractivitatea financiară a muncii (9,1%) au fost, de asemenea, menționate drept motive pentru a continua să lucreze.

 

 

 

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole