Antena 3 CNN Externe Un director general a dispărut. Apoi banca sa a primit o factură misterioasă de 11 milioane de dolari

Un director general a dispărut. Apoi banca sa a primit o factură misterioasă de 11 milioane de dolari

de Andreea Ştefan    |   

O bancă de investiții chineză, cunoscută pentru realizarea unora dintre cele mai mari tranzacții din sectorul tehnologic al țării în perioada sa de glorie, a dezvăluit că a primit o factură uriașă de 78 de milioane de yuani (11 milioane de dolari) în urma dispariției bancherului său vedetă, Bao Fan, notează CNN.

Cererea de plată din partea unor autorități chineze nespecificate nu face decât să adâncească misterul din jurul dispariției lui Bao, care a fondat banca de investiții China Renaissance în Beijing în 2005 și a devenit unul dintre cei mai importanți dealeri pentru firmele chineze de tehnologie.

El a contribuit la intermedierea fuziunii din 2015 dintre două dintre cele mai importante servicii de livrare de mâncare din țară, Meituan și Dianping. În prezent, platforma de „super-aplicații” a companiei combinate este omniprezentă în China.

Natura obscură a dispariției lui Bao a provocat o undă de șoc în sectorul chinez al serviciilor financiare și în cel al tehnologiei, afectând și mai mult încrederea oamenilor de afaceri în timpul unei încetiniri economice accentuate.

Cazul a urmat celor ale altor lideri de afaceri importanți din China, unde nu este neobișnuit ca executivii să dispară brusc de pe radar fără nicio explicație.

În februarie 2023, China Renaissance a raportat dispariția sa, în contextul unei campanii mai ample de reprimare a corupției. Un an și jumătate mai târziu, nu au fost formulate acuzații sau acuzații oficiale împotriva lui Bao.

Vara trecută, Economic Observer, o publicație financiară de stat, a raportat că Bao a fost în custodia principalului organism de supraveghere anti-corupție al țării, Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinară, de la dispariția sa. Se spune că ar fi fost implicat într-o investigație privind suspiciuni de luare de mită de către companii.

CNN nu a reușit să ia legătura cu Bao de la dispariția sa.

O factură misterioasă

În februarie, Bao a demisionat oficial din funcția de președinte și director general al băncii de investiții din „motive de sănătate și pentru a petrece mai mult timp cu afacerile sale de familie”, a declarat aceasta într-o declarație depusă la bursa din Hong Kong.

China Renaissance, care a dezvăluit existența facturii de 11 milioane de dolari săptămâna trecută într-o declarație separată, întârziată, a declarat: „Grupul nu este la curent și nu deține informații fiabile cu privire la stadiul niciunei investigații la care dl Bao cooperează”.

De fapt, are atât de puține informații despre caz și cererea de plată aferentă, care a fost primită în ultimele trei luni ale anului 2023 și ulterior plătită, încât auditorii săi s-au chinuit să își dea seama cum să o contabilizeze în cărți, a raportat miercuri Financial Times, citând surse anonime. CNN a contactat banca de investiții pentru informații suplimentare.

În cele din urmă, China Renaissance a înregistrat elementul la rubrica „alte creanțe”, conform declarației privind acțiunile, care se referă, în general, la orice sumă restantă datorată unei companii după livrarea de bunuri sau servicii către clienți.

Aceasta a declarat că, deși plata poate fi considerată de autoritățile chineze drept „proprietate asociată cu un caz în curs de investigare”, aceasta nu implică o hotărâre judecătorească sau o amendă. Avocații băncii au informat că suma ar putea fi „rambursată sau confiscată”. De asemenea, ar putea fi obligată să plătească mai mult.

Din cauza plății misterioase, auditorul chinez al băncii, Zhonghui Anda CPA, a fost nevoit să emită o „opinie calificată” cu privire la rezultatele sale anuale din 2023, indicând că acestea pot conține omisiuni sau posibile declarații eronate.

Auditorul său anterior, Deloitte Touche Tohmatsu, una dintre așa-numitele patru mari firme de contabilitate la nivel mondial, a demisionat în decembrie, deoarece nu a putut ajunge la Bao.

Subiecte în articol: China Bao Fan factura
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile