Antena 3 CNN Externe Un depozit de aur de 83 de miliarde de dolari a fost descoperit în China. Cum va afecta prețul global

Un depozit de aur de 83 de miliarde de dolari a fost descoperit în China. Cum va afecta prețul global

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 20:49 27 Noi 2024 Modificat la 20:49 27 Noi 2024

Un depozit de aur de 83 de miliarde de dolari a fost descoperit în China, iar impactul său asupra pieței globale ar putea fi imens, spun experţii. Această descoperire, ce conține aproximativ 1.100 de tone de aur, ar putea deveni cel mai mare stoc natural de aur cunoscut de pe Pământ. În urma veștii, prețul aurului a crescut rapid, aproape atingând un nivel record, iar investitorii se întreabă cum va influența acest „super-gigant” depozit echilibrul prețurilor și economiile globale, scrie LiveScience.

Depozitul nou descoperit a fost găsit pe câmpul aurifer Wangu, situat în nord-estul provinciei Hunan, au spus reprezentanții Biroului Geologic al Provinciei Hunan (GBHP) presei de stat chineze pe 20 noiembrie.

Muncitorii au descoperit mai mult de 40 de vene de aur, care conțineau aproximativ 330 de tone (300 de tone metrice) de aur la o adâncime de până la 6.600 de picioare (2.000 de metri).

Totuși, folosind modele 3D pe computer, experții în minerit au prezis că ar putea fi până la 1.100 de tone (1.000 de tone metrice) de aur , aproximativ de opt ori mai greu decât Statuia Libertății, ascunse la adâncimi de până la 9.800 de picioare (3.000 m).

Dacă este adevărat, întregul depozit ar valora aproximativ 600 de miliarde de yuani (83 de miliarde de dolari), au spus oficialii GBHP.

Oficialii au dezvăluit că calitatea maximă a noului depozit a fost de 138 de grame de aur pe tonă de minereu, ceea ce este relativ ridicat comparativ cu majoritatea altor mine de aur din lume.

„Multe dintre nucleele de rocă săpate au arătat aur vizibil”, a declarat Chen Rulin, expert în prospectarea minereurilor la GBHP, pentru mass-media de stat.

Mai mult aur a fost descoperit și în timpul forajelor de test în zonele „periferice” ale noului sit, ceea ce sugerează că există mai multe depozite mari care așteaptă să fie exploatate în viitor, au spus experții.

Este greu de urmărit cantitatea de aur rămasă în diferitele mine de pe glob din cauza fluctuațiilor ratei de extracție la fiecare sit și a lipsei de transparență în raportarea rezultatelor.

Noul depozit ar putea fi cel mai mare stoc natural de aur cunoscut de pe planetă

Totuși, începând cu 2022, cele mai mari rezervoare de aur cunoscute rămase pe Pământ se află în mina de aur South Deep din Africa de Sud, care conține aproximativ 1.025 de tone (930 de tone metrice) de aur, potrivit Mining Technology. Aceasta înseamnă că noul depozit ar putea fi cel mai mare stoc natural de aur cunoscut de pe planetă.

Știrea despre descoperire a provocat valuri în comunitatea minieră și în economia globală. Prețul aurului a crescut la aproximativ 2.700 de dolari pe uncie (95.240 de dolari pe kilogram), aproape de un maxim istoric atins mai devreme în acest an, potrivit CCN.

China este deja cel mai mare producător de aur din lume, având aproximativ 10% din producția globală în 2023, potrivit Reuters. Totuși, țara consumă mai mult aur decât poate produce, utilizând de aproximativ trei ori mai mult aur decât reușește să extragă. Ca urmare, China depinde în mare măsură de importurile de aur din țări precum Australia și Africa de Sud.

Noua descoperire de aur ar putea ajuta la ameliorarea acestei probleme, dar nu va rezolva complet situația. În funcție de ritmul actual de consum, întregul depozit ar putea să acopere necesitățile țării pentru aproximativ 1,4 ani.

Până la sfârșitul anului 2023, se estimează că un total de 234.332 de tone (212.582 de tone metrice) de aur au fost extrase în istoria umană, din care mai mult de două treimi au fost extrase din 1950, potrivit World Gold Council.

Aceste cifre ar putea părea impresionante. Dar dacă ai topi tot aurul extrași vreodată și l-ai pune într-un singur cub, acesta ar avea doar aproximativ 22 de metri lățime, potrivit World Gold Council – puțin mai scurt decât lungimea unei balene albastre (Balaenoptera musculus).”

Etichete: China aur preţ aur
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole