Antena 3 CNN Actualitate Un copil și trei adulți din Maramureș au ajuns la spital imediat după masă. Ce au mâncat

Un copil și trei adulți din Maramureș au ajuns la spital imediat după masă. Ce au mâncat

Silvia Țigănilă
2 minute de citit Publicat la 17:20 23 Aug 2020 Modificat la 17:20 23 Aug 2020

Potrivit Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Maramureș, este vorba de o familie, formată din trei adulți și un copil, din localitatea Ferneziu.

S-au intoxicat cu ciuperci

La acest caz au intervenit patru echipaje ale Serviciului de Ambulanță. Cele patru persoane au fost transportate la UPU Baia Mare.

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează despre pericolul intoxicației cu ciuperci. O astfel de intoxicație poate fi letală!

Ce trebuie să știți despre intoxicația cu ciuperci

1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă.
2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.
3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de: specia de ciupercă (efectele toxice cele mai grave apar după consumul de ciuperci necomestibile, dar uneori și ciupercile comestibile crescute pe un sol impregnat de substanțe toxice pot avea efecte nocive), dar și de modul de conservare și preparare și cantitatea ingerată.
4. „Cunoscătorii" nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin introducerea unui ban sau ligurițe de argint sau a usturoiului și a cepei în vasul în care sunt preparate ciupercile.Eventualele modificări de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate da aceeași reactie la orice ciupercă.
5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice.
6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.
7. Ele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.
8. Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individual.
9. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și dezvoltă rapid o simptomatologie zgomotoasă.
10. La acești pacienți adesea formele clinice sunt grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal).

Ce trebuie să faceți în cazul intoxicației cu ciuperci:

1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
2. Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratatment într-un serviciu specializat în toxicologie.
3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
4. Puteți începe eliminarea toxicelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor”, a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole