Antena 3 CNN Externe Mapamond Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin care preferă să fie executat

Un condamnat la moarte din SUA a fost rugat de autorități să-și aleagă metoda prin care preferă să fie executat

Un bărbat condamnat la moarte în SUA trebuie să aleagă metoda prin care va fi executat luna viitoare. Autoritățile i-au trimis o scrisoare în care este informat că are la dispoziție trei variante, iar el va trebui să-și aleagă metoda preferată până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Richard Moore, de 59 de ani, urmează să fie executat luna viitoare, pentru că l-a împușcat mortal pe angajatul unui magazin din comitatul Spartanburg, Carolina de Sud , în septembrie 1999.

El trebuie să le spună autorităților care este metoda prin care ar prefera să moară: pluton de execuție, injecție letală sau scaun electric. Potrivit înștiințării pe care a primit-o, trebuie să ia o decizie până cel mai târziu pe 18 octombrie, potrivit Sky News.

Dacă nu poate să ia o decizie, va fi dus la scaunul electric, conform legii statului.

Richard Moore a făcut apel la Curtea Supremă a SUA pentru a opri execuția din 1 noiembrie și îi cere guvernatorului din Carolina de Sud, Henry McMaster, republican, să o înlocuiască cu o condamnare pe viață fără eliberare condiționată. Niciun guvernator din Carolina de Sud nu a acordat clemență față de pedeapsa cu moartea în istoria modernă a statului.

Moore l-a împușcat pe vânzătorul James Mahoney, după ce a intrat în magazinul în care lucra acesta cu intenția de a-l jefui.

Inițial, Mahoney era neînarmat, dar cei doi au ajuns într-un schimb de focuri, iar Moore i-a luat una dintre arme și l-a împușcat mortal în piept. Moore a fost, de asemenea, rănit în incident.

Moore este singurul bărbat condamnat la moarte din Carolina de Sud care a fost găsit vinovat de un juriu în care nu a fost nicio persoană de culoare.

Este, de asemenea, prima persoană condamnată la moarte care a fost inițial neînarmată, dar care a folosit arma altei persoane implicate într-un conflict.

Carolina de Sud a executat 44 de prizonieri de când pedeapsa cu moartea a fost reintrodusă în SUA, în 1976.

La începutul anilor 2000, statul efectua în medie trei execuții pe an, dar a existat o pauză de 13 ani, când statul nu a mai avut acces la substanțe letale injectabile.

În scrisoarea pe care Moore a primit-o de la autorități se menționează că scaunul electric este din 1912, dar a fost testat pe 3 septembrie și funcționează. De asemenea, i s-a spus că este disponibil și un pluton de execuție pregătit cu muniția adecvată pentru a-l împușca mortal.

Subiecte în articol: condamnat la moarte executii crime
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile