Antena 3 CNN Externe Un ceh care lupta pe frontul din Ucraina fura bani de la colegii săi morți. A fost condamnat la 7 ani de închisoare

Un ceh care lupta pe frontul din Ucraina fura bani de la colegii săi morți. A fost condamnat la 7 ani de închisoare

de Bianca Chirilă    |   

Un tribunal din Praga a condamnat un voluntar ceh al armatei ucrainene la şapte ani de închisoare pentru comiterea de jafuri în Ucraina, unde se înrolase pentru a lupta împotriva invaziei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Soldatul, identificat de presa cehă ca fiind Filip Siman, în vârstă de 27 de ani, a călătorit în Ucraina în martie 2022 şi s-a antrenat acolo, înainte de a se alătura armatei ucrainene.

Staţionat în oraşele ucrainene devastate Irpin şi Bucea, el a furat obiecte de la civili şi soldaţi morţi, conform presei cehe.

„Inculpatul a fost găsit vinovat de infracţiunea de jaf într-o zonă de operaţiuni militare (...) şi condamnat la şapte ani de închisoare”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al tribunalului din Praga, Adam Wenig.

Siman a fost condamnat pe baza unor videouri pe care le-a filmat furând obiecte de valoare, bani, dispozitive electronice şi arme, conform postului public ceh de radio.

El a fost arestat de armata ucraineană în aprilie 2022 şi trimis înapoi în ţara sa.

Poliţia cehă l-a acuzat de jaf şi serviciu într-o armată străină fără acordul obligatoriu al şefului statului.

El a fost achitat de această ultimă acuzaţie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile