Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Un castel cu etichetă pentru un vin regal - Jidvei

Un castel cu etichetă pentru un vin regal - Jidvei

2 minute de citit Publicat la 11:28 18 Dec 2018 Modificat la 11:28 18 Dec 2018

E o toamnă blândă și aurie pe colinele unduitoare de pe Valea Târnavelor. Aici, printre șirurile nesfârșite de viță-de-vie, începe forfota culesului. Oamenii și utilajele adună cu grijă, zi și noapte, strugurii care sunt aduși apoi de tractoare la cramele moderne ale grupului Jidvei. Începe alchimia transformării strugurelui în vin.

Cât vezi cu ochii. Deal după deal, colină după colină se întind rânduri prelungi de viță-de-vie ce poartă podoaba grea a strugurilor copți. E acel moment magic din an când, după măsurători precise, boabele au cantitatea perfectă de zahăr, aciditatea potrivită și aromele cele mai intense. Pe cea mai mare plantație viticolă din România, de 2500 de hectare, și cea mai mare podgorie din Europa cu proprietar unic – începe culesul. Aici, între râurile Târnava Mare și Târnava Mică, este împărăția soiurilor albe de viță de vie struguri din care se nasc vinurile răcoroase și proaspete. Aici s-a născut unul dintre vinurile representative ale României, cu o istorie frumoasă și spumoasă: Feteasca Regală.

Magicianul licorii bachice

Ca un adevărat magician, oenologul Ioan Buia se mută în fiecare dintre cele patru crame ale podgoriei și supraveghează cu atenție fiecare etapă din procesul de vinificație. Aici îl găsești degustând musturile ce lasă să se întrevadă aromele onctuoase de salcâm, ba chiar și de ciocolată, ce vor da personalitate fiecărui vin, dincolo urmărește atent fermentația sau procesul sofisticat al spumantelor. Încântarea i se citește în ochi, anul acesta mustul ravac, cel care se scurge fără presare, reprezintă aproape 70% din producție. Din ravac ies cele mai de calitate vinuri și nu sunt multe podgorii care se pot lăuda cu asemenea performanță.

Ioan Buia vorbește cu pasiune despre culoarea vinurilor, despre variațiile fine de temperatură care pot scoate ce e mai bun din strugure. Însă povestea care-l fascinează și astăzi, după atâția ani în care a lucrat în domeniu, este cea a vinului-emblemă pentru Jidvei. „Feteasca Regală este soiul care s-a născut în podgoria Târnave. Un mare viticultor german, Ambrozie, merge în piața din Blaj și găsește o țărancă cu un coș de struguri.

Ia o boabă, o gustă, îi place foarte mult. Așa că roagă țăranca să-i aducă corzi, le altoiește și numește soiul Fetească Regală. De ce regală? Pentru că l-a considerat regal, foarte frumos, foarte bun. Îl înmulțește, îl răspândește peste tot în podgoriile transilvănene, apoi peste tot în România. Astăzi este un soi internațional

și este plantat în România, în Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria, mici cantități experimentale în Germania sau Austria”.

Citește mai multe din Români care dezvoltă România
» Citește mai multe din Români care dezvoltă România
TOP articole