Antena 3 CNN Sport JO 2024 Un bucătar rus a fost arestat la Paris pentru un presupus complot „la scară largă” ce viza Jocurile Olimpice 2024

Un bucătar rus a fost arestat la Paris pentru un presupus complot „la scară largă” ce viza Jocurile Olimpice 2024

de Mia Lungu    |   

Un bucătar rus, care locuiește în Franța de 14 ani, a fost arestat sub suspiciunea că a complotat cu o putere străină pentru a organiza acte de „destabilizare” „la scară largă” în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, potrivit The Guardian.

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost arestat duminică, în timpul unui raid în apartamentul său din centrul Parisului, unde se pare că a fost găsit un document legat de o unitate rusă de elită a forțelor speciale care operează sub comanda FSB, un urmaș al KGB.

Autoritățile au deschis o anchetă judiciară cu privire la acuzațiile de „schimb de informații cu o putere străină în vederea provocării de ostilități în Franța”, o infracțiune care se poate pedepsi cu până la 30 de ani de închisoare.

La acest moment, nu se crede că presupusul complot ar fi fost legat de terorism.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a fost inculpat pentru această acuzație în aceeași zi și plasat în arest preventiv.

O ceremonie de deschidere ambițioasă a JO Paris 2024 va avea loc vineri seara pe malurile Senei și există de mult timp îngrijorarea că Rusia ar putea încerca să se amestece în evenimente.

Gerald Darmanin, ministrul de interne al Franței, a declarat că „alți indivizi ruși” au fost arestați pe fondul dovezilor privind încercările de a răspândi dezinformare înaintea Jocurilor.

„Credem cu tărie că avea de gând să organizeze operațiuni de destabilizare, interferență, spionaj”, a declarat Darmanin la televiziunea BFM. „El se află acum în fața justiției, care va putea confirma suspiciunile poliției”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile