Antena 3 CNN Externe Un bărbat din SUA a stat aproape jumătate de secol în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce despăgubiri va primi

Un bărbat din SUA a stat aproape jumătate de secol în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce despăgubiri va primi

de Bianca Chirilă    |   

Un bărbat de culoare din SUA, în vârstă de 71 de ani, va primi despăgubiri de șapte milioane de dolari, după ce a petrecut 48 de ani în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Înainte de exonerarea sa, anul trecut, el devenise deţinutul care petrecuse cei mai mulţi ani în închisoare din istoria Americii, potrivit independent.co.uk.

Eliberat după 48 de ani, o lună şi 18 zile de închisoare, Glynn Simmons a intentat un proces împotriva oraşului Edmond din Oklahoma şi a unui detectiv care a contribuit la arestarea sa. Luni, consiliul municipal a aprobat un acord financiar pentru a evita o bătălie juridică.

Glynn Simmons a fost condamnat la moarte în 1975, împreună cu un alt bărbat, Don Roberts, pentru uciderea unui angajat al unui magazin de băuturi alcoolice în timpul unui jaf în Edmond. Sentinţa lor a fost ulterior comutată în închisoare pe viaţă. Condamnarea celor doi bărbaţi s-a bazat pe mărturia unui client adolescent al magazinului, care a fost împuşcat în cap în timpul jafului, dar a supravieţuit. Adolescenta a susţinut că i-a recunoscut în timpul confruntării, însă o anchetă ulterioară a pus la îndoială afirmaţiile sale.

La proces, cei doi bărbaţi au explicat că nu se aflau în Oklahoma în ziua crimei.

Condamnarea lui Glynn Simmons a fost anulată în iulie, anul trecut, de către instanţele americane. El a fost declarat oficial nevinovat în decembrie.

„Această despăgubire pune capăt unei părţi a proceselor intentate împotriva oraşelor şi poliţiei care au falsificat probe pentru a-i înscena o crimă. Simmons a petrecut o perioadă tragic de lungă în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Chiar dacă nu va recupera niciodată acest timp, acest acord cu Edmond îi va permite să meargă mai departe, continuând să îşi revendice drepturile împotriva Oklahoma City şi a unui detectiv”, au declarat avocaţii lui Glynn Simmons într-un comunicat.

Don Roberts, celălalt bărbat condamnat în acest caz, a fost eliberat din închisoare în 2008, conform Registrului Naţional al Exonerărilor din SUA.

Subiecte în articol: inchisoare despagubiri SUA
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile