Și asta pentru că partenera lui, originară din Filipine, și-a părăsit soțul cu 10 ani în urmă, dar nu a divorțat. Acum, sibianul se luptă în instanța pentru a dobândi oficial paternitatea copilului său conceput, în fapt, cu o femeie măritată. Potrivit legii, băiețelul, acum în vârstă de doi ani, îl are drept tată pe cetățeanul filipinez, rămas în acte ca soț al femeii, scrie stirileprotv.ro.
“Cei de la Evidență Populației din Sibiu ne-au spus că va trebui să trecem certificatul de naștere al copilului pe numele soțului. Noi nu am vrut să urmăm acestă cale și am deschis un proces în instanță”, spune Ioan, tatăl copilului.
Judecătorii au decis că paternitatea copilului trebuie stabilită în Filipine. Acolo, divorțul este o chestiune complicată - femeia ar putea fi acuzată de adulter și condamnată la închisoare. Deși trăiește aici, copilul nu are certificat de naștere, nu este cetățean român și nu are niciun drept în țară noastră.
“Am încercat din răsputeri să protejăm acest copil însă oriunde mergem, chiar și la un control medical, mereu ne sunt cerute documente pe care noi nu le avem, pentru că nu este înregistrat în evidențele românești”, a spus mama copilului.
Serviciul de Evidență Populației spune că respectă legea în vigoare. Potrivit Codului Civil, copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are că tată pe soțul mamei.
Situația este cu atât mai complicată cu cât, în cazul în care ar fi nevoie de acordul ambilor părinți ai copilului, pentru o situație urgentă cum ar fi o operație, ar trebui ca soțul din acte al femeii - și tatăl copilului potrivit legii - să semneze tocmai din Filipine că este de acord.